Hem Sverige Åklagare: Lars Vilks dödskrasch var en olycka

Åklagare: Lars Vilks dödskrasch var en olycka

förbi admin
0 kommentar

I pressmeddelandet skriver man att det sammanfattningsvis är mest troligt att ett däck har gått sönder på polisfordonet och att föraren därefter har tappat kontrollen över fordonet, som kommit över på andra sidan vägen och frontalkrockat med lastbilen.

– Vi har gjort omfattande analyser med teknisk utredning på platsen och vittnesförhör. Den säkerhetsklassade personbilen har kontrollerats och analyser av ljudupptagningar har gjorts, säger chefsåklagare Per Nichols vid Särskilda åklagarkammaren.

Frågetecken kvarstår

Lars Vilks vän Fredrik Axvik Larsson är inte förvånad över att åklagaren har kommit fram till att dödskraschen var en olycka.

– Den uppfattningen har jag haft hela tiden. Skönt att det nu blivit konstaterat offentligt, säger han till SVT Nyheter Helsingborg, och fortsätter:

– Sedan tänker jag på arbetsmiljön och säkerheten för de två poliserna som körde och åkte med Lars. Hur kunde däcket explodera? Exakt vad är det som har hänt? Det vill man ju också veta, så att det inte händer igen.

Men enligt Per Nichols har en grundlig undersökning av fordonets däck genomförts, för att se om det har funnits någon yttre påverkan – som exempelvis ett skott eller explosion – men inga sådana spår har hittats.

– Inga kulrester, inga sprängämnesrester eller liknande. Slutsatsen blir då att det tyvärr, och ytterst beklagansvärt, är en olycka helt enkelt som har en teknisk förklaring, säger Nichols till SVT Nyheter och tillägger att man i samband med dagens besked även publicerar en längre teknisk sammanfattning av polisens undersökning och resultat.

Personbil krockade med lastbil

Olyckan inträffade den 3 oktober 2021 på E4:an utanför Markaryd då en personbil kolliderade med en lastbil. I bilen fanns två poliser och konstnären Lars Vilks. Alla tre avled och lastbilschauffören skadades allvarligt.

I förundersökningen har chefsåklagaren utrett tre brottsmisstankar: grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Parallellt med åklagarens utredning inledde även polisen en förundersökning om mord då Lars Vilks, en skyddsperson, befann sig i personbilen. Men undersökningen läggs nu ned, enligt polisens förundersökningsledare.

”Utredningen visar att det var en olycka”, meddelar Åklagarmyndigheten.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lars Vilks liv var kantat av kontroverser. Se mer om hans konstnärsskap i klippet. Foto: TT

Du kanske också gillar