Hem Sverige Åklagaren om mordet i Almedalen: Fler tänkbara måltavlor har utretts – Nyheter (Ekot)

Åklagaren om mordet i Almedalen: Fler tänkbara måltavlor har utretts – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

– Andra namn har funnits med i hans tankar, det har han både skrivit om och pratat om i förhör. Det är offentliga personer på olika sätt, men jag kan naturligtvis inte gå in på namn i det här läget, säger åklagare Henrik Olin i en intervju med Ekot.

Kort efter dådet i juli ändrades rubriceringen av knivdådet i Almedalen från mord till terroristbrott. Då kom också uppgifter om att mannen haft fler tänkbara måltavlor än kvinnan han dödade, en av dem centerledaren Annie Lööf, som han erkänt att han förberett mord på.
Enligt åklagare Henrik Olin är slutsatsen att uppgifterna om de andra personer som nämnts inte är tillräckligt konkreta för att visa att han planerat att begå brott mot någon av dom.

– Här är min bedömning att tankarna har inte följts av en sådan konkretion att ett förberedelse-brott i lagens mening har förelegat, säger han.

Men när det gäller Annie Lööf har mannen vidtagit konkreta åtgärder, bland annat skaffat vapen och gjort viss planering, säger Henrik Olin.

– Det tänkta brottet mot Annie Lööf det var tänkt att det skulle ske under politikerveckan på Almedalen. Det är inte bara en tanke som har funnits i hans huvud. Utan han har  vidtagit en del omständigheter för att kunna förverkliga den här avsikten.

Vad hade han för vapen?

– Han har haft fler vapen tillgängliga.

Bara stickvapen?

– Annat också, men inte haft skjutvapen.

Enligt Henrik Olin börjar utredningen nu bli klar, och åtal kan komma inom några veckor.

Du kanske också gillar