Hem Sverige Allt fler skjutningar i mindre städer – oftare dödlig utgång

Allt fler skjutningar i mindre städer – oftare dödlig utgång

förbi admin
0 kommentar

Gängskjutningar har under lång tid varit ett storstadsfenomen. Men på senare år har antalet skjutningar i mindre och mellanstora städer blivit allt fler. Bara i år har hälften av alla mord med skjutvapen inträffat utanför storstäderna. Det kan jämföras med de senaste fyra åren då runt en tredjedel av morden skedde i mindre och mellanstora städer. 

Kriminologen Manne Gerell är inte förvånad över utvecklingen och menar att det är naturligt att våldet sprider sig. 

– När den här normen att använda skjutvapen blir cementerad i storstäderna i de gäng som finns där så kommer det förr eller senare att leta sig till de mindre städerna, säger han.

Tre mord bara i Kalmar

Kalmar är en av de städer som sticker ut. Från att i princip varit helt befriad från skjutvapenvåld kan staden under bara 2022 räkna till nio skjutningar, i dessa har tre män dött och en har skadats. 

Polisen menar att det handlar om maktkamper som eskalerat i samband med polisinsatser. Flera ledande kriminella har dömts till långa fängelsestraff och stora partier narkotika har tagits i beslag. 

– Det här har skapat en skuldsituation och ett vakuum där yngre aktörer nu vill ta sig upp, säger Olof Bråve, lokalpolisområdeschef i Kalmar. 

Rekord i antal skjutningar i Eskilstuna

Även Eskilstuna sticker ut när det gäller antalet skjutningar. Där har det varit skottlossningar 15 gånger i år, vilket kan jämföras med hela 2021 då tolv skjutningar registrerades. 

En annan stad som sticker ut är Örebro, som under maj månad fått hantera tre mord i den kriminella miljön. 

Rikspolischefen Anders Thornberg är bekymrad över utvecklingen och menar att den viktigaste insatsen är att stoppa nyrekryteringen. 

– Jag har varit rikspolischef i fyra år och vi har pratat varenda dag att det här skulle ske. Nu är det en stor mobilisering men vi är sent ute och det här kommer att hålla på i lång tid. Den enda långsiktiga lösningen är att bryta nyrekryteringen.  

Du kanske också gillar