Hem Sverige Analys: ”En liberal zick-zack kurs i synen på vinster i skolan” – Nyheter (Ekot)

Analys: ”En liberal zick-zack kurs i synen på vinster i skolan” – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

Liberalernas partiledare Johan Pehrson känner vinddraget från en kritisk väljaropinion mot att skattefinansierade skolor kan göra vinster – även bland borgerliga föräldrar och lärare. Vad det gör med bland annat segregation och glädjebetyg.

Den diskussionen har tilltagit och nu vill Johan Pehrson framstå som en borgerlig partiledare som hör kritiken. Faktum är att Liberalerna gjorde en liknande manöver inför valet 2014 , när valet närmade sig sa den dåvarande partiledningen att man ville förbjuda riskkapitalbolag att äga skolor – sedan släppte man förslaget när valet var över.

2019 var Liberalerna tvärtom med och skrev in ett förbud i januariavtalet – alltså ett förbud att ens ta fram förslag på vinstbegränsningar. Med Pehrsons senaste besked kan man tala om en liberal zick-sack kurs i synen på vinster i skolsektorn 

Nu får vi se hur konkreta förslagen blir från Johan Pehrson och vad han har för möjligheter att få med sig moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater som ju alla är kallsinniga till vinstbegränsningar

Vad gör Miljöpartiet för att fånga valvinden?

Miljöpartiet satsar på att framställa sig som det enda partiet som går mot strömmen i klimatpolitiken – deras beskrivning är att alla andra partier driver en politik som ökar klimatutsläppen, med bland annat subventioner för bilar, diesel och bensin. Medan det bara är Miljöpartiet som står fast vid att det ska vara dyrare att försämra klimatet.

Där har Per Bolund och Märta Stenevi viss trovärdighet – motståndarna skäller ju på Miljöpartiet för att de vill göra det dyrare och svårare att köra bil.

Deras problem är i stället budskapet de försöker driva parallellt – alltså att miljöpolitiken inte ska drabba nån fattig. I jämlikhetsargumentet har partiet mycket svårare att bli trodda, där har de en tung sten att rulla upp för backen och sanningen är väl att för både liberaler och miljöpartister står hoppet i september till att andra väljare i deras politiska block vill hjälpa dem att stanna kvar i riksdagen.

Du kanske också gillar