Hem Sverige Andersson: Längre fängelse för kriminella

Andersson: Längre fängelse för kriminella

förbi admin
0 kommentar

– Den som gång på gång döms till fängelsestraff för grova brott ska regelmässigt inte släppas ut efter att ha avtjänat två tredjedelar utan som utgångspunkt sitta hela strafftiden, säger Andersson på en turné som hon startat i Växjö där hon besökt polisen.

En utredare ska också se över om återfall i brott under villkorlig frigivning bör leda till en strängare reaktion än i dag, något regeringen presenterade i förra veckan.

Andersson förstår att många känner oro kring brottsutvecklingen i Sverige.

– Här har lagstiftningen varit otillräcklig och samhället har varit för svagt.

Skärpt kontroll

Regeringen vill också stärka kontrollen över vilka som befinner sig i Sverige. Polisen och Kustbevakningen ska få möjlighet att vid misstanke kroppsvisitera utlänningar för att söka efter och omhänderta pass eller annan identitetshandling vid en inre utlänningskontroll.

Regeringen vill också kunna vräka kriminella som använder hyreslägenheter som bas för vapenvåld och narkotikahandeln lättare än i dag.

– Grannarna ska kunna bo kvar snarare än de kriminella, säger Magdalena Andersson.

Det finns redan i dag möjlighet att vräka hyresgäster som begått brott men regeringen vill att det ska bli lättare och tillsätter en utredning om detta.

Migration och integration

Regeringen vill också titta på vad Andersson beskriver som “madrassboenden” där många bor i trånga lägenheter, ofta på svarta kontrakt.

Statsministern pekar på att gå till botten med grundorsaken till problemen och nämner i nästa mening att Sverige haft en hög migration och en dålig integration.

Hon varnar också för att våldet kommer att fortsätta.

– De kriminella krafterna kommer att fortsätta verka även under sommaren, polisen har uttryckt oro för eskalerande våld under sommaren och vi behöver vara inställda på en sommar där vi riskerar att se fortsatt våld.

Du kanske också gillar