Hem Sverige Ann Linde inför utrikesministermötet i Paris.

Ann Linde inför utrikesministermötet i Paris.

förbi admin
0 kommentar

Ann Linde kallar Rysslands agerande i Ukraina för ”ett solklart brott mot folkrätten” och uppmanar Vladimir Putin att i sista stund stoppa en invasion.
– Gör en omedelbar förändring av den här destruktiva politiken, följ folkrätten och dra tillbaka era styrkor, säger den svenska utrikesministerns till Rysslands president inför mötet med europeiska kollegor i Paris på tisdagen.

Vladimir Putin erkände på måndagskvällen de två ukrainska utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk och kallade den militär Ryssland placerat på plats för ”fredsbevarande styrkor”. Det omdömet ger Ann Linde inte mycket för.

– Det är inte några fredsbevarande styrkor, utan det är ett lands militär som går in i ett annat land och det är absolut emot folkrätten. Sen är det olika benämningar i olika länder, men som vi ser det är det ett absolut solklart brott mot folkrätten, säger Sveriges utrikesminister till svensk press vid ett blixtinkallat möte med europeiska kollegor i Paris, där bland annat EU:s sanktioner mot Ryssland ska diskuteras.

Utrikesminister Ann Linde.

”Räknar med att det blir värre”

– Vi ska ha kännbara sanktioner nu när man gjort ett erkännande (av de två regionerna Donetsk och Luhansk), men vi ska också ha kvar sanktioner för tyvärr är det ju så att vi räknar med att det kommer att bli ännu värre och då vill vi också kunna komma med fortsätta sanktioner, säger Linde, som inte vill förekomma mötet och berätta exakt vad för sanktioner det rör sig om.

På frågan om huruvida förhandlingar med Ryssland fortgår säger Ann Linde:

– Jag pratade precis med den franske utrikesministern (Jean-Yves Le Drian) som inte hade uteslutit att man kommer att fortsätta under veckan. Men självklart är det så att på det sätt som Ryssland beter sig, folkrättsvidrigt, oacceptabelt, tar land från ett självständigt land och kallar det för erkännande, det är emot all folkrätt. Det är fortfarande Ukraina och det ska tillbaka till Ukraina.

Vad är ett värsta tänkbara scenario i nuläget?

– Det kan ju bli en full invasion, bombningar av Kiev, att man går längre än in i Donbass. Man har fortfarande trupper kvar i Belarus, trots att de skulle dras tillbaka enligt Ryssland. Nu har man sagt att de är kvar utan något slutdatum.

Vissa kallar det här den potentiellt allvarligaste krisen sedan slutet på andra världskriget, hur allvarlig bedömer du situationen ur ett nutidshistoriskt perspektiv?

– Det är en väldigt allvarlig situation och det har absolut inte varit så här allvarligt sedan slutet på kalla kriget.

Bland konsekvenserna som svenskar kan komma att känna av i händelse av fullskaligt krig framhållet Linde kännbara flyktingströmmar.

– Då måste EU gå in gemensamt, Sverige kan inte ta ett lika stort ansvar som 2015 utan vi måste dela på ansvaret.

Vad skulle vara ditt direkta meddelande till Putin om du fick chans att prata med honom?

– Gör en omedelbar förändring av den här destruktiva politiken, följ folkrätten, dra tillbaka era styrkor, erkänn inte ett annat lands territorium och delta i diplomatiska försök för att få en bättre ordning på det här.

Utrikesminister Ann Linde inför mötet i Paris.
Publisert:

Du kanske också gillar