Hem Sverige Ann Linde om Turkiet: Måste visa respekt för avtalet

Ann Linde om Turkiet: Måste visa respekt för avtalet

förbi admin
0 kommentar

Under de fyra och en halv timmarna som förhandlingarna pågick på högsta nivå mellan Sverige, Finland och Turkiet ”böljade samtalet fram och tillbaka”. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) som var på plats under förhandlingarna tillsammans med statsminister Magdalena Andersson (S).

– Har man de högsta personerna i förhandling så är det ett sådant läge där man vet att antingen försöker man verkligen att lösa det här eller så kommer det förmodligen ta mycket längre tid, säger Ann Linde.

Och då kom man fram till att försöka lösa det?

– Till slut. Till slut, säger Ann Linde.

Regimtrogna medier i Turkiet var snabba med att deklarera avtalet en vinst för Erdogan. ”Erdogan lade sin lista på bordet och det hela var över,” skrev tidningen Sabah på onsdagen. President Erdogan kallade på torsdagen överenskommelsen med Finland och Sverige för en ”diplomatisk vinst” för Turkiet.

Ann Linde menar att förhandlingarna handlade om att ”ge och ta”.

– Vi gick in i förhandlingarna med respekt för den säkerhetsoro för terrorism som Turkiet har, sedan gällde det att se till att vi kunde få till ett avtal som hanterade den oron – som är helt legitim – på ett sätt som ändå inte gjorde att vi går emot vår lagstiftning, men att Turkiet inser att vi är beredda att till exempel skärpa lagarna för terrorism.

Fanns det hårdare krav som Sverige inte gick med på?

– I förhandlingar går man inte i efterhand in på vad den ena eller andra parten sagt, utan konstaterar att slutresultatet blivit något som alla tre parter förklarat sig nöjda med – och som vi naturligtvis kommer att följa.

Ann Linde skakar hand med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu efter att det stod klart att Turkiet säger ja till Natoansökan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det tog inte ens ett dygn efter att Turkiet släppt sitt veto innan landets justitieminister Bekir Bozdag krävde utlämning av 33 personer från Finland och Sverige som av honom beskrivs som terrormisstänkta.

Ann Linde säger till DN att kravet kommer hanteras på ett normalt sätt – med den svenska lagstiftningen och Europakonventionen som grund.

– Men vi har naturligtvis sagt att inga svenska medborgare kan utlämnas enligt vår lagstiftning, och de kommer inte göra det heller. Krav på utlämningar kommer behandlas av ansvariga myndigheter.

Om man finns bland de 33 – hur ska man då tänka?

– Att det kommer behandlas av myndigheter på ett rättssäkert sätt.

Och efter att DN talat med Ann Linde gick Erdogan ut och sade att Sverige under förhandlingarna lovat att utvisa 73 personer som han beskriver som terrorister till Turkiet. Om de inte håller löftet blir det ingen ratificering från Turkiets sida, menar Erdogan.

I det avtal som skrevs under står också att Sverige ska förhindra aktivitet från PKK och ”alla andra terrororganisationer och deras förlängningar”.  Men Turkiet har en annan syn än Sverige på vad som är en terrororganisation. Ann Linde menar att Sveriges terrorlistning följer EU:s och FN:s. Men hon tror inte att skillnaden mot Turkiet kan skapa problem framöver.

– Turkiet har ju andra terrorlistningar men vi har också sagt i avtalet att individer från olika organisationer som utför terrorism mot Turkiet i detta fall, det kommer vi naturligtvis att se till att försöka stoppa så mycket som vi bara kan.

Ann Linde har tidigare sagt att kraven från Turkiet förvånade henne, eftersom hon innan Sverige lämnade in sin ansökan fått höra att Turkiet skulle välkomna Sverige och Finland i Nato.

Magdalena Andersson och Ann Linde under Madridmötet som länge setts som en möjlig milstolpe i vägen mot Nato.

Magdalena Andersson och Ann Linde under Madridmötet som länge setts som en möjlig milstolpe i vägen mot Nato.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Men sista ordet är inte sagt. Det finns flera steg kvar på vägen mot ett medlemskap i Nato. Det sista är ratificeringsprocessen – där alla medlemsländers parlament ska godkänna ett svenskt och finskt inträde i alliansen.

Och på torsdagen, efter DN:s samtal med Ann Linde, sade Erdogan alltså att man inte kommer ratificera medlemsansökan om inte Sverige håller sitt ”löfte” om att utvisa 73 personer till Turkiet.

Ann Linde verkade dock förberedd på att processen kan bli mer komplicerad.

Finns det risk för att fler krav kommer att ställas?

– Om man har varit handelsminister så är man ganska luttrad. Alla säger ”självklart skriver vi på” men så måste någon regering avgå, eller man kan inte ratificera. Det kan ta längre tid än man tänkt. Men jag tror att det är en rimlig gissning att inom ett år så är vi fullvärdiga medlemmar.

Är Sverige beredda att göra fler eftergifter?

– Som det är nu med Turkiet så gäller det bara att visa att vi respekterar det avtal vi nu skrivit under, som vi tycker är rimligt och som vi kan stå upp för, och det kommer vi att följa. Jag förutsätter att både Finland och Turkiet tänker på samma sätt.

På onsdagen kom kritik från både Miljöpartiet och Vänsterpartiet – som bland annat menade att Sveriges utrikespolitik numera styrs av ”auktoritära regimer” och att regeringen ”lagt sig platt för Turkiets krav”.

Har man det?

– Vi har inte lagt oss platt för någon, det har ingen av de tre parterna gjort. Vi har förhandlat väldigt länge och mycket och väldigt svårt och kommit fram till något som alla tre tycker är ett rimligt avtal, säger Ann Linde.

DN har sökt Ann Linde om de nya uppgifterna från Erdogan.

Du kanske också gillar