Hem Sverige Apple stänger samtliga New York-butiker till följd av covid-19

Apple stänger samtliga New York-butiker till följd av covid-19

förbi admin
0 kommentar

Det är få klädslar som lever upp till talesättet om att det är detaljerna som gör helheten så mycket som just smoking. Personen som hävdar att det inte går att misslyckas, det är ju bara två färger, ljuger. Han som däremot hävdar att smokingen rätt skött är världens snyggaste klädsel har ju däremot såklart alldeles, alldeles rätt. Här är de tretton viktigaste sakerna att tänka på när du klär dig i smoking.

1. Att vara utan bröstknappar eller matcha dem fel

Vissa smokingskjortor kräver separata knappar framtill och dessa knappar benämns bröstknappar. Om skjortan kräver den här typen av knappar så köp de gärna i anslutning till skjortans köp så att du inte glömmer och riskerar att stå utan när det är dags att klä dig. När du väljer så färg- och metallmatcha gärna med såväl manschettknapparna som klockan du tänkt bära till smokingklädseln. Roséguld kan vara supersnyggt, gulguld och vitmetall likaså. Om du vill hålla det riktigt diskret och stilfullt kör du på svarta knappar.

2. En kul mönstrad näsduk

Nej, bröstnäsduken ska inte vara kul. Inte alls. Den ska vara vit, diskret och harmoniera med skjortans färg, renhet och krispighet. Gärna James Bond-vikt med rak vågrät kant som syns ungefär lika mycket som manschetten nedanför kavajärmen.

3. Färdigknutna, färgstarka flugor

En smokingfluga ska vara svart och helst knuten av ingen annan än just dig själv. Varför? Jo, av den mycket enkla anledningen att det är snyggast och stilfullast så. Om du inte lärt dig knyta din egen smokingfluga så är det inte för sent ännu. De första gångerna kan det upplevas lite mekigt men sen kommer du inse tjusningen, såväl den estetiska som själva knyt-proceduren framför spegeln. Varför inte med en fördrink vid din sida och lite peppande musik i högtalarna?

4. Pikanta kulörer

En gång för alla: håll dig till svart och vitt. En smoking ska inte krånglas till, framförallt inte när det kommer till val av färg. Om du byggt upp en samling svarta smokingar som du trivs bra med och i det läget är sugen på en midnattsblå, slå då till! Midnattsblått är oerhört elegant som färg på din andra eller kanske tredje smoking. Accessoarerna då? Inga vinröda, gula eller kanske gröna inslag där heller? Nej. Inte. Där. Heller.

5. Gordon Gekkos hängslen

Hängslen till smoking kan vara fint men även om kavajen ska vara på hela kvällen så välj dem med omsorg. Modellen ska fästas med öglor i byxans hängselknappar och färgen ska vara vit eller svart. Breda saker i färger och mönster som för tankarna till yuppie-erans Wall Street bär man inte till smoking. Men som påpekat är så är hängslen överflödiga i och med att byxorna ska sitta felfritt över höften utan dessa byxhållare. Skärp till smoking? Aldrig! Smokingbyxor saknar dessutom hällor så det blir en utmaning att få dit bältet, hur sugen du än skulle bli.

6. BRUTEN KLÄDKOD

Lika fel som det är att strunta i klädkoden smoking, lika fel är det att klä sig i smoking om smoking inte är klädkoden. Med andra ord: om det står smoking på inbjudan så klär man sig i smoking, om det inte står smoking på inbjudan så lämnar man smokingen hemma. Trots att det är världens snyggaste klädsel. Notera att Black tie, Tuxedo och Dinner jacket är tre andra vanligt förekommande ord för denna stilfulla klädsel.

7. Kragsnibbar på vift

Det finns flera typer av smokingkragar, enkelt kan man dela in dem i klassiska kragar respektive snibbkragar, eller frackkragar som de också kallas. Snibbkragarna är luriga och kan vara svåra att bära eftersom de ibland tenderar att leva sitt eget liv och inte alltid är stilla. Om du ändå väljer den här modellen så se till att kragsnibbarna ska vara placerade bakom flugan och alltså inte ligga över eller framför flugan.

8. Enkla manschetter

En smokingskjorta har alltid dubbla manschetter och alltid manschettknappar. Aldrig någonsin enkel manschett. Och när vi ändå är inne på det ämnet: manschettknappar bär du aldrig till enkel manschett annat än till frack, ok?

9. Kostymskor

Till smoking bär man smokingskor. Fusklösningar, som oxfordskor i patinerad skinn, drar ner helheten och lönar sig, likt annat fusk, aldrig i längden. Smokingskor är svarta och i helst i spegelblank lack, med eller utan snörning, men kan i informella sammanhang även vara i sammet.

10. Vit kavaj

Vit smokingkavaj, eller smokingjacka som det också heter, kan vara riktigt snyggt om den bäres i närheten av havet någonstans där temperaturen ligger en bit över 20 grader Celsius. Helst ska du inte matcha den bara med flugan och accessoarerna utan även med en ytterst klädsam solbränna. Om du uppfyller dessa kriterier så kan den vita smokingjackan fungera perfekt men allra säkrast gör du om du bär den svarta smokingen. Oavsett temperatur och oavsett solbränna.

11. Sportjacka

Under det svenska vinterhalvåret kräver smokingen, likt andra plagg i vårt bistra klimat, ett ytterplagg värt namnet. I fallet smoking heter ytterplagget ytterrock eller paletå i naturmaterial som ull eller kanske kashmir. Aldrig skidjacka. Aldrig dunjacka.

12. Bomullsstrumpor

I smokingskorna bär man lövtunna, släta, knälånga, svarta strumpor. Blottande av likblek hudglipa mellan byxan och en kort, sliten och urtvättad bomullsstrumpa är med andra ord ett big no-no i sammanhanget (och i alla andra sammanhang också för den delen).

13. Smokinglunch

Smoking är ett kvällsplagg vilket helt enkelt innebär att huvuddelen av tiden du bär smoking ska vara på kvällen. Du ska aldrig bära smoking till lunch men om du exempelvis ska på bröllop där klädkoden är smoking och festen äger rum på kvällen och vigseln på eftermiddagen så byter du inte om mellan vigsel och middag.

Se Oscar Jacobsons smokingar här 

Du kanske också gillar