Hem Sverige ”Är så medel man kan bli”

”Är så medel man kan bli”

förbi admin
0 kommentar

Han tog över som partiledare i april och det dröjde inte länge innan det började talas om Johan Pehrson-effekten.

Liberalernas nye frontman tror sig veta varför många tycks gilla honom.

– Jag är så otroligt medel som man kan bli.

Efter en tids blåsväder meddelade Nyamko Sabuni sin sorti i våras och Johan Pehrson tog över som partiledare för Liberalerna.

Det dröjde inte länge innan det började pratas om Johan Pehrson-effekten och enligt Demoskops och Aftonbladets väljarbarometer för juni skulle Liberalerna i nuläget få 4,2 procent. Trots att det är första gången på två år som de klarar riksdagsspärren blir Johan Pehrson blygsam när hans persona kommer på tal. 

– Det är jätteroligt att det går bra och jag är väldigt glad för att folk återupptäcker Liberalerna. Många hör också av sig och skriver oroligt snälla saker.

Vill du fortsätta som partiledare efter valet?

– Jo, men efter valet får partiet göra en utvärdering. Jag tycker det här är väldigt roligt, men vi ska inte överdriva min person. Men får vi ett bra valresultat är det ofrånkomligt att många kommer koppla ihop det med vilken partiordförande som har styrt skeppet för tillfället. Då är det klart att mina chanser ökar. Men vi har ett fortsatt tufft läge och det är inte så att alla opinionsmätningar pekar på en positiv trend.

Johan Pehrson tog över som partiledare för Liberalerna och lyfte siffrorna för partiet.

Vad skulle du säga skiljer dig från Nyamko Sabuni?

– Jag är så otroligt medel som man kan bli. Jag kommer från medelstaden Örebro, är medelålders och jag har haft en typisk medelklassuppväxt. Idag lever jag ett annat liv och som partiledare är man inte direkt medel. Men jag bär med mig mina värderingar och det präglar mig och mina åsikter och jag har lätt att ha medelsvenssons perspektiv.

– Men vi har samma ingång på liberalernas uppgift som är att skapa goda livschanser för människor. Det krävs att man klarar skolan och är man invandrad till Sverige ska man kunna svenska. I många år har jag pratat om brottsbekämpning och tuffare tag med det sociala perspektivet. Det krävs tidigare och tydligare insatser för unga personer som hamnar i brottslighet. Det första brottet ska helst vara det sista brottet. Men då måste det bli konsekvenser och det saknas idag. 

Ni har länge varit tydliga med er integrationspolitik?

– När vi för tjugo år sedan sa att man ska prata svenska i Sverige kallade Morgan Johansson oss för rasister. Men vad ska vi prata då? Finska, eller? Välkommen hit, men här sköter vi oss och pratar svenska och jobbar. Hade vi haft en tydligare och kraftigare integrationspolitik hade vi inte hamnat här. Man kan ha enormt hög invandring till arbete till ett land, men man kan inte ha enormt hög invandring till ett välfärdssystem. Tyvärr funkar inte det. Det vore trevligt om det gjorde det, men det gör det inte. Det bygger på att människor jobbar.

Johan Pehrson och Nyamko Sabuni.

Det känns som Centerpartiet kan komma att få en avgörande roll efter valet eftersom de inte riktigt kan välja ”sida”? Hur går dina tankar gällande det?

– De har väl valt sida eftersom de varken kan prata med Vänsterpartiet eller framför allt Sverigedemokraterna. Jag blir inte högerextremist för att jag pratar med Jimmie Åkesson. Men kommer det bli lätt att bilda regering? Nej. Kommer det smällas i dörrar och kommer folk skrika? Ja. Kommer alla vara glada? Nej. Men så är det. 

Inför den här intervjun har många vi talat med beskrivit dig som ”en skön kille med humor” och det känns som många gillar dig. Vad tror du det beror på?

– Det är väl det här vi pratade om att jag är så medel. Men när det kommer till humor försöker jag undvika att skoja på andras bekostnad. Sedan kan man inte heller ta sig själv på för stort allvar. Lite lätt humor och distans är också ett sätt att nå fram till människor. 

Men det är ändå en något ovanlig framtoning för en person i din ställning?

– Jag tycker det ser annorlunda ut i andra parlament även om Boris Johnson kanske har blivit lite väl överskön. I Sverige är det lite ovanligt och det tycker jag är sorligt. Det kanske är lite för strömlinjeformat.

– Sedan har jag också hållit på ett tag och vågar kanske ta ut svängarna lite mer. Jag var med redan när Ny Demokrati höll på och drack sprit i riksdagen och det var ett jävla liv. När pandemin kom skämtade jag om att vi äntligen hade sprit i kammaren igen. Det tyckte alla var jättekul.

Du har ekonomiska intressen i ett säkerhetsföretag och Liberalerna vill storsatsa på fler ordningsvakter. Hur tänker du kring det?

– När jag lämnade riksdagen 2015 startade jag ett företag tillsammans med goda vänner där jag är minoritetsägare och jag har hela tiden haft en armlängds avstånd och inte suttit i någon styrelse i varken dotterbolag eller moderbolag. Men jag har valt att bejaka vikten av att politiker kan vara läkare eller något annat och ändå sitta i riksdagen. Jag tycker inte man ska behöva lämna det man har byggt upp och det är bra att politiker har kontakt med verkligheten.

Johan Pehrson är engagerad och pratar intensivt. Med under intervjun är också kärleken Marie Brodin som skrattandes skakar på huvudet när vi frågar om han är bra på att släppa jobbet. 

– Nej, det är han inte. Innan han tackade ja till att ta över som partiledare pratade vi om det. Men det är ju självklart att tacka ja, det är stor ära och Johan har dessutom hållit på i så många år. Jag kan inte tänka mig någon som är bättre förberedd att bli partiledare. 

Johan Pehrson och kärleken Marie Brodin har varit ett par i tre år.

Johan, är det nu vi ska fråga om eventuella sommarplaner – om de ens existerar?

– Man behöver ändå vila lite och jag har några barn som jag gärna vill träffa och jag vill också hänga med Marie. Efter Almedalen kan det bli en eller två veckor på annan ort. Men det verkar stökigt på Arlanda. Det kanske blir en sväng blir Danmark, dit kan man ju bila och de har också Carlsberg Hof. 

Just det. Du är förtjust i öl?

– Ja, jag gillar verkligen öl. Kanske lite för mycket. Haha! Men med det här tempot och alla långa dagar blir de sociala rekreationerna numera något färre.

Kan du sakna det?

– Lite. Men jag har ett underbart uppdrag mellan 8 april och 11 september. Sedan ska partiet utvärdera huruvida de tyckte om Johan Pehrson eller inte. Jag tycker i alla fall om partiet. 

Vi har förstått att du tränar en del när du inte jobbar?

– Jag försöker gå på Friskis & Svettis tre gånger i veckan. Det är kul att träna hårt och jag har faktiskt kört både Vasaloppet och springit maraton några gånger. Men nu har jag kommit till den åldern då det är mer viktigt att röra på sig så man får lite flås och håller igång muskler och leder.

Kör du styrka eller kondition då?

– Jag kör cirkelfys. Det är upp och ner och burpees och människor som står och skriker åt en. Det är roligt och man träffar massa människor som man står och svettas med. 

Numera blir du väl också igenkänd relativt ofta?

– Ja, under några månader har jag blivit så exponerad och det har gett ett starkt genomslag. Tidigare kunde folk känna igen mig, men inte riktigt placera mig. Då brukade jag fråga om de kollar på ”Efterlyst”. Det var mitt standardskämt.

Du och Marie har varit ett par i tre år, men har känt varandra sedan gymnasiet. Hade du ett gott öga till henne redan då?

– Verkligen. Men jag har inte tänkt på henne på det sättet även om vi har setts en del genom åren. Hon var dessutom gift tidigare. Men vi har hållit kontakten och för tre år sedan sågs vi och dagen efter sågs vi igen. Då hade jag andra tankar…

Vad var det som fick det att tippa över åt det hållet? Nu ser vi att du börjar bita på naglarna…

– Haha!

Det här kan vi inte släppa. Vem raggade på vem?

– Ja, vem raggade på vem? Sanningen var att vi var ute och drack lite vin och sedan cyklade vi hem. Det var dåligt väder och jag skrev sedan till Marie och frågade om hon kom hem ordentligt och att det var mysigt att ses. Och sedan sågs vi nästa dag.

Ni ger ett väldigt lyckligt intryck?

– Ja, jag känner ett otroligt lugn och en enorm harmoni. Vi har vår relation som är vuxen och barnen är också stora. Det kan vara rätt slitigt med relationer när man har småungar och man kanske drar åt olika håll och har olika drömmar. 

Bor ni ihop?

– Vi är särbos. Jag har fyra barn, två är utflugna och två bor fortfarande hemma och Marie har sina tjejer på heltid. I praktiken bor jag hos Marie varannan vecka. Men just nu är jag nästan i Stockholm hela tiden. Hon hjälper mig jättemycket med mina barn nu när jag är borta så mycket. 

Vi ser ingen ring på fingret?

– Nej, vi är så moderna av oss. Jag vilar tryggt i min kärlek till Marie. Ni två är ju gifta och är väl mer av den gamla stammen. Jag är ju dessutom liberal.

Johan Pehrson tillsammans med reportrarna Hans och Anna Shimoda.

Du kanske också gillar