Hem Sverige Bedragare väntade på fängelse – lurade äldre kvinnor på pengar – Nyheter (Ekot)

Bedragare väntade på fängelse – lurade äldre kvinnor på pengar – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

– De mådde jättedåligt, och större delen utav de här personerna blev ju också helt utblottade, säger Agneta Bäverbrandt som var kvinnornas målsägandebiträde.

–  Jag vet att det var en som ringde till mig efteråt också som sa att hon inte hade någon mat och jag var tvungen att hänvisa henne till socialtjänsten. Det är ju verkligen förfärligt alltså.

Kvinnorna, som alla var över 80 år och bodde ensamma, hade i flera av fallen fått ett samtal från en man som sa att han var polis, och som berättade att det hade skett ett brott i närheten av kvinnans bostad – och att det nu fanns en risk att även kvinnan skulle drabbas. Mannen skulle därför skicka sin kollega till henne, för att spärra bankkort och fotografera värdesaker.

Det blev upprinnelsen till att kvinnorna fick sina konton tömda på totalt 180 000 kronor. En av männen dömdes senare för brotten, och det skulle då visa sig att han bara några månader tidigare dömts till fängelse för andra bedrägerier – och vid tidpunkten för de nya brotten väntade på att avtjäna straffet.

– Jag tycker det är hemskt faktiskt, för de här kvinnorna mådde ju otroligt dåligt efter det här. Och har blivit mer att de inte vågar gå ut, säger Agneta Bäverbrandt.

De äldre kvinnorna är inte ensamma om att bli drabbade på det här sättet. Ekot har i en granskning av fängelsedömda som påbörjade sina straff 2019 eller 2020 kunnat identifiera sexton personer som dömts till fängelse för bedrägeri – men som sen innan straffet började avtjänas begick ytterligare bedrägerier.

Flera av brottsoffren vittnar i polisförhör om att de har mått väldigt dåligt och haft svårt att lita på folk efter att de blivit lurade.

Sven-Erik Alhem, som är förbundsordförande för Brottsofferjouren, tycker att det är extra allvarligt att brotten begicks just av fängelsedömda som var på fri fot:

– Det gör ju känslan av frustration och utsatthet extra påkännande. De flesta som är utsatta för bedrägeribrott av olika slag känner en skam och en skuld för att det varit så dum att man kunde hamna där. Helt enkelt därför att många människor kanske lever i föreställningen att man inte kan råka ut för en bedragare, säger Sven-Erik Alhem. 

Du kanske också gillar