Hem Sverige Bert Sundström om ryska reaktionerna efter reträtten

Bert Sundström om ryska reaktionerna efter reträtten

förbi admin
0 kommentar

Makthavarna i Kreml ser fortfarande Cherson, den enda regionala huvudstad i Ukraina som Ryssland har haft kontroll över sedan invasionen, som ryskt.

Enligt SVT:s Rysslandskorrespondent har det förekommit några mindre protester mot tillbakadragandet till andra sidan floden Dnepr, men långt ifrån alla verkar vara engagerade i frågan. I statlig rysk tv hörs överslätande kommentarer om att det var nödvändigt för att rädda liv. Bland befolkningen varierar åsikterna.

– Sen är det så att många också tror på propagandan från Kreml, som säger att det här kriget handlar om att Ryssland måste besegra nazister och fascister i Ukraina, säger Bert Sundström.

Ilska i Moskva

Under lördagen hölls också en demonstration i Moskva av upprörda röster, som krävde att kärnvapenbärande kryssningsmissiler skickas mot USA och Washington, rapporterar Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren.

– Allt för att hämnas Cherson och det som nu är huvudfienden USA, som anses använda Ukraina för att krossa Ryssland, berättar Maria Persson Löfgren.

I täten gick Yevgeny Fyodorov, ledamot av ryska duman.

Samtidigt har det skett otaliga gripanden i runtom Ryssland sedan invasionen inleddes den 24 februari. Över 19 000 ryssar har hittills gripits i samband med protester mot krig och mobilisering, enligt den oberoende sajten OVD-Info.

I videon ovan svarar Bert Sundström på tre frågor om reträtten utifrån ett ryskt perspektiv.

Du kanske också gillar