Hem Sverige Billström: Nato-processen har ”gjort uppehåll”

Billström: Nato-processen har ”gjort uppehåll”

förbi admin
0 kommentar

Efter att den dansk-svenske högerextreme politikern Rasmus Paludan eldade upp en koran utanför den turkiska ambassaden förra lördagen gick Turkiet och stora delar av den muslimska världen i taket. Det har fått konsekvenser för den svenska ansökningsprocessen till Nato.

Turkiet har lagt trepartsförhandlingarna mellan Sverige, Finland och Turkiet på is och utrikesminister Tobias Billström (M) konstaterar i Expressen att de senaste veckornas händelser temporärt har fått processen att göra ett uppehåll.

– Det har temporärt fått processen att göra ett uppehåll, säger han till tidingen.

Fortsatt hoppfull

Han är dock fortfarande hoppfull och blickar framåt mot toppmötet i Vilnius i juli i år. Då har Turkiet också hunnit med valet i maj och förhoppningar finns om att det svenska och finska medlemskapet kan godkännas då.

Enligt Tobias Billström är det turkiska parlamentet väldigt nära att godkänna den svenska ansökan och att Sverige är väldigt nära att uppfylla de punkter som finns i avtalet mellan Turkiet, Sverige och Finland.

Framöver kommer dock en hel del kraft att läggas på att försöka lugna de kraftiga reaktionerna på den senaste tidens demonstrationer mot Turkiet.

LÄS OCKSÅ: UD uppmanar svenskar i Turkiet till försiktighet

LÄS OCKSÅ: Stora protester mot koranbränningarna

LÄS OCKSÅ: Uppgifter: Kristersson bjuder in oppositionen till möte

LÄS OCKSÅ: S-ledaren: Diplomati krävs med muslimska länder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar