Hem Sverige Brittisk minister: Kaoset på flygplatserna måste lösas

Brittisk minister: Kaoset på flygplatserna måste lösas

förbi admin
0 kommentar

På åtskilliga storflygplatser i Europa har kaotiska scener utspelat sig vid säkerhetskontrollerna, efter att stressade resenärer som stått i timmar i köer försökt tränga sig före för att hinna med sina flyg.

Storbritannien har varit särskilt drabbat den senaste veckan på grund av flera samverkande faktorer – skollov, helger och drottningens 70-årsjubileum.

Transportministern Grant Shapps har tidigare gått ut hårt och krävt att flygbranschen själv ska lösa problemen, eller ”sluta sälja biljetter till resor de inte kan genomföra”.

Enligt Shapps har flygbranschen skurit ned för hårt på personalen.

På söndagen anlade han dock en försonligare ton.

– Vi ska jobba väldigt hårt för att se till att vi inte ser nya sådana scener, sade han i en intervju enligt Reuters.

Enligt Shapps kommer också en lagändring att snabba på säkerhetsprövningen av personalen, genom att minska den administrativa bördan.

Problemet är att flygplatserna under pandemin – när flygresandet i stort sett upphörde – gjorde sig av med en stor del av arbetskraften, och nu tar det lång tid att anställa ny personal, särskilt som de måste gå igenom en tidsödande säkerhetsprövning.

Enligt den norske flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs tar bakgrundskontrollerna 6–8 veckor.

Samtidigt är flygandet på väg tillbaka mot 2019 års nivåer vilket ”leder till kaos på ett stort antal flygplatser” , skriver han i sin veckouppdatering om branschen.


https://twitter.com/hjelnaes/status/1532345604520673280?cxt=HHwWgICw6ayN_sMqAAAA

Enligt Hans Jørgen Elnæs kan 7 av 10 flygplatser i Europa drabbas av kökaoset. Det kommer att bli värre i takt med att semesterresandet kommer tillbaka till normala nivåer och kulminera under juli och augusti, anser han.

På lördagen var den nederländska storflygplatsen Schiphol lamslagen av köer, under hela den senaste veckan har det varit svårt att över huvud taget ta sig till flygplatsen.

Problemen späddes på av ogynnsamt väder och underhåll på flygbanorna, och det nederländska flygbolaget KLM tog det drastiska beslutet att inte flyga passagerare till Schiphol. 42 plan flögs tomma tillbaka till Nederländerna från europeiska destinationer. Enligt flygbolaget gick det inte att garantera passagerarnas säkerhet när det var så mycket folk Schiphol.

På söndagen återupptog KLM trafiken, men hade stora logistiska utmaningar med att få hem passagerare som sedan lördagen var strandsatta på många platser i Europa, rapporterar tidningen De Telegraaf. Ett 50-tal KLM-flighter kommer dock ställas in varje dygn så länge kaoset på storflygplatsen fortsätter

Även Arlanda har brottats med problemen den senaste tiden, med timslånga köer. Under lördagen späddes det på med ett problem med bagagehanteringen som gjorde att folk fick vänta utanför terminal 5 i tre timmar.

Personalbristen gör att Swedavia uppmanar resenärer att vara i god tid på flygplatsen, och att ställa sig i kö så fort incheckningen till flighten öppnar. Allt som går att förbereda i förväg ska vara gjort.

På söndagen var det dock inga köer att tala om, enligt Ellen Laurin, pressansvarig.

– Det är 10–20 minuters köer, det flyter på, säger hon.

Läs mer:

Peter Wolodarski: Vem förvandlade Sverige till ett kösamhälle?

KLM vägrar att flyga passagerare till överfull storflygplats

Du kanske också gillar