Hem Sverige Bröder åtalas misstänkta för grovt spionage

Bröder åtalas misstänkta för grovt spionage

förbi admin
0 kommentar

 De misstänkta bröderna är hemmahörande i Uppsala och har suttit häktade i över ett år. De misstänks för spioneri mot Sverige Brotten som de är misstänkta för ska ha begåtts i bland annat Stockholm, mellan mars 2011 och september 2021. 

På fredagsförmiddagen kommer åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål att väcka åtal. Åtalet handlar om grovt spioneri och grov obehörig befattning med hemlig uppgift, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

En stor del av uppgifterna i förundersökningen är hemliga och åklagarna kommer därför ha begränsade möjligheter att uttala sig om utredningen.

Gjorde myndighetskarriär 

Storebrodern, en man i 40-årsåldern, greps i september 2021 misstänkt för spioneri. Han var då en högt uppsatt chef inom en statlig myndighet och hade sedan tidigare en bakgrund inom bland annat Säkerhetspolisen, Säpo, och Försvarsmaktens underrättelsetjänst Must. 

Två månader senare greps även mannens yngre bror, som också han ska ha arbetat vid Säpo under en tid. 

Advokat Anton Strand försvarar den äldre brodern och säger att hans klient nekar till brott. 

– Han tillbakavisar att han skulle ha gjort någonting felaktigt, säger Anton Strand till SVT Nyheter.

Texten uppdateras.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bröderna har kopplingar till Iran, men om även misstankarna har koppling dit är ännu oklart. Se en sammanfattning av händelseförloppet i klippet. Foto: SVT

Du kanske också gillar