Hem Sverige Då stänger SL av tunnelbanan – oavsett vad staden säger

Då stänger SL av tunnelbanan – oavsett vad staden säger

förbi admin
0 kommentar

Kaos på fredag? SL har meddelat att de stoppar all trafik om Stockhom stad börjar provpåla.

Tom M Kronestedt

Provpålningen för den omstridda cykelbron vid Slussen skjuts upp till klockan 10 på fredag för att inte skapa problem i morgonrusningen. Men SL vill annorlunda. “Vi stänger av 05.00”.

SL har meddelat att de tänker stoppa all tunnelbanetrafik mellan Slussen och T-centralen i samma ögonblick som provpålningen för den nya cykelbron inleds.

Stockholms stads ursprungsplan var att starta klockan 7.00 fredagen den 22 september.

Nu kommer ett nytt besked från Slussenkansliet:

Provpålningen börjar på fredag kl.10, efter morgonrusningen. Detta för att minimera konsekvenserna för resenärerna.

SL stänger av ändå

Men det ger inte SL/MTR mycket för. I ett mejl på måndagseftermiddagen skriver SL:s presskommunikatör Claes Keisu att det är SL/MTR och inte staden som planerar och utför tunnelbanetrafiken.

– Att köra trafik som skulle innebära trafikering bara under morgonrusningen fram till klockan 10 är betydligt mer störningskänslig än vanligt. Det innebär att minsta händelse spräcker hela planeringen och gör det omöjligt att återgå till planerad trafikering. Det innebär att alldeles oavsett om Staden börjar sina arbeten kl 07 eller kl 10 på fredag så kan vi inte starta trafik och köra under fredagsmorgonen.

SL meddelar också att man stänger av trafiken på bron redan 05 på morgonen.

SL stämmer Stockholms stad

Sent i fredags meddelade SL att de nu stämmer Stockholms stad och begär att Tingsrätten stoppar provpålningen. Tingsrätten har ännu inte meddelat något beslut i frågan.

Svårt att veta var tågen är

Att stoppa trafik är lättare sagt än gjort. Enligt SL kan minsta händelse spräcker hela planeringen och gör det omöjligt att återgå till planerad trafikering.

Det finns många olika händelser som kan innebära att både tåg och personal hamnar på fel ställen i systemet och att det blir omöjligt att hantera resenärsströmmarna.

Enligt SL tar det cirka tre timmar att göra en trafikåterställning. Det innebär att alldeles oavsett om Staden börjar sina arbeten kl 07 eller kl 10 på fredag så kan de inte starta trafik och köra under fredagsmorgonen.

Källa:SL

Du kanske också gillar