Hem Sverige Dansken ska inte stoppa svensk kärnkraft

Dansken ska inte stoppa svensk kärnkraft

förbi admin
0 kommentar

År 1979 samlades 30 000 människor i Köpenhamn för att demonstrera mot kärnkraftverket på andra sidan sundet. ”Vad ska väck? Barsebäck!” skanderade demonstranterna och krävde att den danska staten agerade mot Sverige. Något den också gjorde. Från att de togs i drift 1975 till att den sista reaktorn stängdes trettio år senare var kärnkraften en ständig konfliktkälla mellan den danska och svenska staten.

Exempelvis surnade danskarna till rejält år 2002 när Göran Persson talade om Barsebäcks nedläggning utan att nämna ett specifikt datum, vilket tolkades som att han försökte förhala processen. Det fick också kvällstidningen Ekstrabladet att starta en insamling för att skicka stickade tröjor till svenskar som var oroliga för att frysa när Barsebäck stängde ned. En insamling som så här 20 år senare, i energikrisens Sverige, inte känns lika kul.

Vad danskarna ska sticka ihop den här gången är oklart. Energibolaget Uniper och dotterbolaget Barsebäck kraft vill nämligen börja bygga ny kärnkraft på platsen redan innan 2028, då rivningen av de två reaktorerna ska vara klar. Och inte bara kärnkraft – man vill bygga något som de kallar en ”Clean energy park”, med kärnkraft men också med sol- och vindkraft samt vätgas. Platsen är, precis som på 1970-talet, intressant för energiproduktion eftersom den är en knutpunkt för elnätet.

Från politiskt håll är det tummen upp. När energiminister Ebba Busch (KD) frågades ut i SVT:s Agenda på söndagskvällen ställde hon sig positiv till planerna. Södra Sverige behöver mer energiproduktion, det har de senaste månaderna visat smärtsamt tydligt.

Problemet är ju bara att södra Sverige gränsar till Danmark. Och det hörs redan lite gnissel. Att de borgerliga partierna vill bygga mer kärnkraft i Sydsverige har uppmärksammats i danska medier, och nu har danska miljöaktivister anat oråd.

Men världen har förändrats och det är inte 1970-tal längre. Unga klimataktivister som Greta Thunberg föredrar kärnkraft framför kol. De gröna i Finland är ett atomkraftsvänligt parti. Centern i Sverige har ändrat uppfattning sedan länge. EU klassar kärnkraft som en grön energikälla. Och så vidare.

LÄS MER: Borgerlighet i kaos hoppet för danska S

Trots att en och annan på andra sidan sundet lär protestera har de danska attityderna till kärnkraft börjat vända. En undersökning från danska TV2 och tidningen Politiken visar att stödet för kärnkraft har ökat från 17 till 35 procent på sex år. Flera borgerliga partier är i dag positiva till kärnkraft, och hos kritiska partier som Socialdemokratiet har tonen mjuknat. Argumentet är att det är för dyrt, inte att kärnkraft innebär en potentiell katastrof. Även i Danmark har insikten att kärnkraft behövs för klimatomställningen börjat sjunka in. Att vi får se kärnkraft i Danmark är kanske inte troligt, men toleransen för ett nytt kraftverk i Barsebäck, eller om det är för känsligt någon annanstans i Skåne, lär vara högre i dag än för 45 år sedan.

Här gäller det för den svenska regeringen att föra en konstruktiv dialog, oavsett vem som vinner folketingsvalet som äger rum i dag. För danskarna har också ett intresse av att det finns stabil elproduktion i södra Sverige. Det skulle få ned elpriset i framtiden även på deras sida av Öresund.

Det var ju trots allt danskarna som tvingade Sverige att införa fyra elområden. Tidigare reglerades flaskhalsar och kapacitetsbrister genom att Sverige ströp elöverföringen till utlandet vid bristsituationer, men det ogillades av danskarna som hotade med att skicka EU-kommissionen på Sverige. Enligt EU-regler måste minst 70 procent av den el som ett land producerar läggas ut på den gemensamma europeiska marknaden om det finns en teknisk möjlighet till det.

Vill de ha vår el, ja, då får de faktiskt stå ut med att vi tänker producera den genom att klyva atomer.

LÄS MER: Småskalig kärnkraft en del av klimatomställningen

LÄS MER: Kärnkraft nödvändig för den gröna omställningen

Du kanske också gillar