Hem Sverige ”Därför borde vi legalisera cannabis”

”Därför borde vi legalisera cannabis”

förbi admin
0 kommentar

Frasse möter Cuf-ordförande Réka Tolnai

Réka Tolnai blev känd genom ett drev.

Nu vill hon göra Sverige till ett roligare land.

– Vi har alldeles för många regleringar när det kommer till hur människor ska leva sina liv, säger hon.

Réka Tolnais första dag som ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund blev minnesvärd. I en kampanjfilm som blev viral gick hon till attack mot din fiktiva karaktären Britt-Marie, 45, som står i vägen för yngre förmågor på arbetsplatsen genom att fika bort sitt liv.

– Det var omtumlande och lärorikt. Jag lärde mig att jag inte bara kan slänga ur mig saker utan att förvänta mig respons. Nu lyssnar folk på vad jag säger, säger Réka Tolnai.

Réka Tolnai, ordförande Centerpartiets ungdomsförbund.

Skyndade partiet på medieträningen efter det?

– Nej, de var inte arga alls. Och jag tycker inte man ska vara så hård mot sig själv heller. Så länge man lär sig något av sina misstag är det värt det. Alla mediedrev går över. Och alla dåliga intervjuer glöms bort till slut. Det som finns kvar är du själv, misstaget och hur du hanterar det. Jag tror inte att någon människa slutar begå misstag. Det som förändras är hur man hanterar sina misstag. Ska man sätta sig och gråta i ett hörn? Eller ska man göra något åt det?

Ett år har förflutit sedan uppståndelsen. Réka Tolnai är fortsatt ordförande för CUF. Hennes hjärtefråga är att förbättra livsvillkoren i förorterna. 

– Det pratas mycket om gängkriminalitet nu. Många partier på högersidan, men även Socialdemokraterna mer och mer, vill att vi ska ha hårdare tag, anonyma vittnen, avskaffad rättssäkerhet och att man ska låsa in tolvåringar. När vi har en situation där en tolvåring rekryteras till ett gäng och får en pistol ska vi inte fokusera på att låsa in den tolvåringen. Vi ska fokusera på varför den tolvåringen över huvud taget hamnade i ett sådant sammanhang. Det handlar om att ge miljonprogramsområdena det stöd de behöver.

Vad är det då?

– Det är väldigt många saker. Dels måste vi satsa på förortsskolorna. Dels måste vi se till att ungdomarna kommer ut i arbete. Det är klart du letar efter andra sätt att försörja dig om varken dina föräldrar eller någon annan du känner har ett arbete. Det är klart det är otryggt att sälja vapen eller knark. Men det är lätta pengar. Det är därför vi borde legalisera cannabis. Det skulle strypa gängens inkomstkällor och se till att färre hamnar i kriminalitet.

Réka Tolnai vill göra Sverige roligare.

I en kampanjfilm från i våras säger du att man borde få knäppa en öl när och var man vill. Varför brinner du för det?

– Jag tycker att politiken ska fokusera på både små och stora frågor. Det här är en liten fråga. Men det är en frihetsfråga. Är du en vuxen person ska du kunna dricka en öl i en park, på bussen eller på en uteservering efter en viss tid.

Du vill också ha tillbaka rökningen på uteserveringarna. Känns det inte hopplöst?

– Det är många lagar som känns hopplösa att ändra. För mig handlar det om att jag vill att restaurangägarna ska få bestämma över sin egen verksamhet.

Borde man få röka inomhus?

– Det borde också vara upp till baren eller restaurangen att bestämma. Om de märker att konsumenterna inte vill ha det så kommer ingen tillåta rökning inomhus. För då tappar de ju kunder.

Är du en festprisse?

– Jag tycker om att festa. Men att klubba är inte riktigt min grej. Jag var på Spy bar häromdagen. Det var jättetråkigt.

Vad var det för fel på Spy bar?

– Det är inget fel på Spy bar. Jag gillar bara inte att klubba. Jag är en barperson. De bästa barerna är de med ett litet dansgolv. Så att man kan gå och dansa om man vill göra det, men om man bara vill sitta och chilla och snacka så kan man göra det också.

Är Sverige ett tråkigt land?

– Ja. Jag tycker vi har alldeles för många regleringar när det kommer till hur människor ska leva sina liv. Ta Danmark till exempel. Det dödar ingen att man får köpa öl i mataffärerna där. Varför kan inte vi också få göra det? Att jag röker på uteserveringen ska inte vara ett så stort problem. Man ska få röka en joint medan ens kompis dricker en öl.

Danskarna vill väl avskaffa rökningen helt?

– Ja, det är jag inget fan av.

Vem tror du att du är när du är 45?

– Jag tror inte att jag kommer hålla med om allt 24-åriga Réka tyckte. Men jag tror att jag har barn. Jag vill vara en cool morsa. Det är jättedumt att säga, för inga morsor som säger att de vill vara coola morsor är coola. 

Hur är en cool morsa?

– Förstående. Någon som låter sina barn vara ifred, men som de också kan göra roliga saker med. Behandlar sina barn mer som en vän än som barn.

Lite som du vill att staten ska vara med andra ord?

– Exakt.

Réka Tolnai tycker att politiken ska fokusera på både stora och små frågor.

Du kanske också gillar