Hem Sverige Deadline för SAS-strejken är slut

Deadline för SAS-strejken är slut

förbi admin
0 kommentar

Vid lunchtid på måndagen är deadline för den omfattande SAS-strejken ut. Flera av dagens avgångar på Landvetter riskerar att ställas in om parterna inte når en överenskommelse.

Enligt SAS rör det sig om totalt mellan 200 och 250 inställda avgångar och upp emot 30 000 resenärer varje dag som kan drabbas av konflikten mellan pilotfacket Svensk pilotförening och SAS ledning. Det innebär att ungefär hälften av alla passagerare skulle påverkas av de 900 SAS-piloternas strejk.

Mer än tre veckor har gått sedan Svensk pilotförening lämnade in strejkvarslet till Medlingsinstitutet. Sedan dess har parterna fört intensiva förhandlingar.

De resenärer som har en bokning fram till den 7 juli kommer kunna boka om sitt resedatum upp till ett år i förväg kostnadsfritt om det blir strejk. Mycket är dock redan fullbokat, enligt SAS.

Så kan man få ersättning vid flygstrejk

Enligt Konsumentverket gäller samma rättigheter när flygresan ställs in på grund av strejk som av andra skäl. Om man drabbats av inställd flygning på grund av strejk har konsumenten alltid rätt att antingen boka om biljetten eller få pengarna tillbaka genom att kontakta flygbolaget.

Enligt EU:s gemensamma lagstiftning har man som drabbad rätt till ekonomisk ersättning. För att få ersättning är det viktigt att skicka med underlag, som kvitton. Med hjälp av Konsumentverkets digitala verktyg, Flygkatalysatorn kan man se vilka rättigheter man har vid en strejk.

LÄS OCKSÅ: Så gör du om resan blir inställd på grund av strejk

LÄS OCKSÅ: Norska staten kan bli ny ägare i SAS

LÄS OCKSÅ: Kön för provisoriska pass på Landvetter är över 30 timmar lång – sover i solstolar

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar