Hem Sverige Debattören: Häv förnedringen och ta tillbaka Natoansökan

Debattören: Häv förnedringen och ta tillbaka Natoansökan

förbi admin
0 kommentar

Förra veckan kom Turkiet med en fem punkter lång kravlista för att godkänna Sverige som medlem i Nato. Turkiet kräver bland annat att Sverige slutar finansiera terrorism och att Sverige börjar exportera vapen till Turkiet igen.

Lena Andersson och Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg – som tycker Sverige ska hålla fast vid sin ansökan – möttes i måndagens Aktuellt.

”Häva förnedringen”

Lena Andersson beskriver debaclet som en ”förnedrande process”. Hon menar att läget förändrats sedan Sverige fattade beslut om Nato-medlemskap.

– Turkiet kräver en massa orimliga saker som är odemokratiska. Då tycker jag att det är en annan situation. För att häva förnedringen behöver vi backa tillbaka, säger hon.

Anna Dahlberg håller inte med.

– Den enda som skulle vinna på det är Putin, säger hon.

Hon skriver däremot under på att Sverige hamnat i mardrömssituation.

– Erdogan står som en auktoritär dörrvakt till den fria världens klubb. Om vi nu vänder på klacken skulle vi svika Finland, som står tålmodigt vid vår sida och väntar, men också balterna som känt en oerhörd lättnad över att Finland och Sverige går med i Nato.

Exportera vapen till Turkiet

Lena Andersson tycker att Sverige kan backa på egen hand.

– Jag förstår inte hur det här ska lösa sig. Turkiet tänker inte vika en tum. Och det här med Finland, då får väl Sverige backa ut ensamma – de har ju inte samma problem.

Om Sverige ändå ska möta Turkiet på någon punkt tycker Lena Andersson att Sverige bör kunna exportera vapen till Turkiet.

– Om man ska gå med i en försvarsallians måste man låta folk som ska försvara en ha vapen. Men det här med att lämna ut kurder visar på en odemokratisk mentalitet. Vad är det för värden Nato försvarar?

Du kanske också gillar