Hem Sverige DN/Ipsos: Nya frågor och nya ledare rör om inför valet

DN/Ipsos: Nya frågor och nya ledare rör om inför valet

förbi admin
0 kommentar

Bakom det samlade väljarstödet för partierna finns fler sidor av opinionen som kommer att spela roll när medborgarna ska bestämma sig för vilken röstsedel de ska lägga i valurnan. DN/Ipsos har under många år mätt hur väljarna prioriterar politiska sakfrågor, vilket parti de anser är bäst lämpat att ta sig an problemen och vilket förtroende de har för partiledarna. Så här ser väljarnas uppfattningar ut efter det turbulenta politikåret 2021.

Förtroendet för partiledarna och språkrören

Diagrammet visar andelen med stort eller mycket stort förtroende för partiledaren/språkröret (procent).

Foto: Riksdagen Källa: DN/Ipsos

Förtroende för partiledarna

Två nya partiledare har tillkommit under året. Jämfört med valet 2018 har totalt fem bytts ut. Och det var den senaste nykomlingen som toppade väljarnas förtroendelista i DN/Ipsos sista mätning för året.

Magdalena Andersson (S) fick i det avseendet en starkare start än någon annan partiledare haft i mätserien från år 2000 och framåt. Andelen som litar på henne är 42 procent, vilket ger 8 procentenheters marginal ner till tvåan Ulf Kristersson (M), Magdalena Anderssons utmanare om statsministerposten. DN/Ipsos mätning gjordes dock innan S-ledaren, på andra försöket, blivit statsminister.

Årets klättrare på listan är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar som bara haft ledarposten i ett drygt år. Hennes genombrott hos väljarna kom när hon utmanade och fällde Stefan Löfven under sommarens regeringskris. V-ledaren är nu trea efter Ulf Kristersson.

De tre andra partiledarna som tillkommit sedan 2018 huserar i bottenskiktet. Nyamko Sabuni (L) samt Märta Stenevi och Per Bolund (bägge MP) åtnjuter bara förtroende hos omkring var tionde väljare.

Väljarnas viktigaste frågor

Väljarnas viktigaste frågor

*Procent, DN/Ipsos oktober 2021 **Procent, DN/Ipsos november 2021 *** Procent , DN/Ipsos oktober 2021

Väljarnas viktigaste frågor

Förra gången Sverige gick till val 2018 dominerade en fråga som aldrig tidigare hade rankats högst av väljarna: invandringen. Orsakerna var flerfaldiga: flyktingkrisen 2015, bristfällig integration, idog opinionsbildning från Sverigedemokraterna.

Inför kommande val har det svängt igen.

Brottsligheten toppar nu väljarnas priolista, även det en fråga som aldrig tidigare har haft den digniteten i debatten. Dessutom är brottsligheten den fråga som flest pekar ut som viktigast för sitt val av parti, i en undersökning från DN/Ipsos. Bakgrunden är förstås det dödliga våld mellan kriminella gäng som plågar landet. DN/Ipsos har dessutom kunnat visa att oron bland väljarna för att drabbas av våldet för egen del har ökat.

Att väljarna gör den här bedömningen kan gynna Moderaterna, eftersom det är det parti som flest väljare anser har bäst politik på området.

Invandring och integration har puttats ner till andraplatsen bakom brottsligheten. Samtidigt är det fler än någonsin tidigare i DN/Ipsos mätningar som anser att Sverige ska ta emot betydligt färre flyktingar. Här är det alltjämt Sverigedemokraterna som åtnjuter förtroende hos flest väljare.

Därefter följer miljö och klimat, sjukvård och skolan i nämnd ordning på väljarnas priolista. Sjukvården är dock den fråga, jämte brottsligheten, som väljarna pekar ut som viktigast för sitt partival, enligt DN/Ipsos mätningar. Socialdemokraterna har högst förtroende i såväl vård- som skolfrågorna medan MP alltjämt pekas ut av flest som bäst när det gäller miljö och klimat.

Läs mer:

Brottsligheten väljarnas viktigaste fråga

Frågorna som avgör hur väljarna röstar

Magdalena Andersson direkt etta på förtroendelistan

Du kanske också gillar