Hem Sverige Dömd till utvisning – begick 23 nya brott

Dömd till utvisning – begick 23 nya brott

förbi admin
0 kommentar

De händelser som den 25-årige mannen nu har dömts för utspelade sig i Orrefors i Småland i maj i år. Han hade blivit utslängd ur en lägenhet eftersom lägenhetsinnehavaren såg tecken på att han höll på att bli våldsam. 

Då hämtade 25-åringen en stege och började klättra upp mot balkongen. Lägenhetsinnehavaren filmade honom. När 25-åringen kom upp till balkongen drog han plötsligt fram en kniv och skar lägenhetsinnehavaren i halsen och handen.

Sedan krossade han balkongdörren, trängde in i bostaden, viftade med kniven och dödshotade den andre mannen.

Tio års utvisning

Filmen från händelsen har i dagarna fått stor spridning på Twitter.

Härom veckan dömdes 25-åringen av Kalmar tingsrätt för grov misshandel, grovt olaga hot och grovt hemfridsbrott. Han dömdes även för att vid ett tidigare tillfälle ha gjort sig skyldig till ringa misshandel och övergrepp i rättssak mot en kvinna.

Straffet blev två års fängelse och tio års utvisning. Hans ombud, advokat Adis Beharic, uppger att han och klienten ännu inte har bestämt om de ska överklaga domen.

Det är dock inte första gången han utvisas.

Utvisades – begick nya brott

Mannen, som är medborgare i Algeriet, sökte asyl i Sverige 2016.

Medan Migrationsverket behandlade hans ärende begick han en stor mängd brott. I april 2018 dömdes han av Svea hovrätt för bland annat misshandel och tio fall av bedrägeri. Straffet blev sju månaders fängelse och utvisning med förbud att återvända till Sverige fram till den 2 februari 2023.

I maj 2018 blev han villkorligt frigiven från fängelset och i augusti samma år fann Migrationsverket att han inte hade något skyddsbehov gentemot Algeriet.

Expressen har ingen uppgift om huruvida utvisningen av honom verkställdes. Klart är i alla fall att han i augusti året därpå olovligen vistades i ett vindskydd på en privat tomt i Kullavik i Kungsbacka kommun. 

Fastighetsägaren konfronterade mannen, som reagerade med att försöka knivskära honom, och sedan hotade han två andra män med kniven. För det dömdes han till fängelse i ett år och fyra månader. 

Sökte asyl igen

Efter att ha avtjänat det straffet har han dömts och fått åtalsunderlåtelser för en rad nya brott: bland annat ringa narkotikabrott, ringa stöld, olovlig körning, olaga hot och skadegörelse. Totalt har han lagförts för 23 brott begångna under den period då han inte hade rätt att vistas i Sverige på grund av utvisningsdomen.

I februari i år, när förbudet att återvända till Sverige slutade gälla, ansökte han om asyl på nytt. Enligt den senaste domen i Kalmar tingsrätt är det oklart om han nu har några skyddsskäl.

Du kanske också gillar