Hem Sverige Ebba Buschs ilska efter klippet: Sprids dynga om mig

Ebba Buschs ilska efter klippet: Sprids dynga om mig

förbi admin
0 kommentar

Ebba Busch HBTQ-engagemang ifrågasätts efter Dyngbaggegalans Instagraminlägg.

Nu slår Kristdemokraternas partiledare tillbaka.

– Det sprids dynga om mig, säger hon.

Inför årets pridefirande publicerade satirkontot Dyngbaggegalan, med närmare 600 000 följare, ett hopklipp av intervjuer med Ebba Busch som uppges visa partiledarens ”olika energier”.

En intervju i Aftonbladet TV under prideparaden 2019, där Busch säger att hon ”går för rätten att älska”, följs av ett klipp från en partiledardebatt i Uppsala Pingstkyrka 2018 där hon får frågan om homosexuella bör prövas för adoption:

– En del av motarbetandet kring homosexuellas rättigheter har varit oproportionerligt. Med det sagt, vår utgångspunkt är fortfarande att ett barn, alla barn har en mamma och en pappa. Och därför är vår utgångspunkt fortfarande för familjen, mamma pappa barn och att det är det bästa för ett barn att växa upp med sin mamma och sin pappa, svarar Ebba Busch i klippet.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch och Erik Slottner (KD) går i årets prideparad i Stockholm.

”Fejk news”

I ett inlägg i sina egna sociala medier hävdar Busch att klippen tagits ur sin kontext och hon uppmanar nu till att ”vara vaksam med konton som sprider fejk news”.

– Det sprids just nu, ja dynga för att använda ett lämpligt ord. Det är en intervju med mig som sätts i en kontext och används för att man ska tro att jag står för någonting som verkligen inte stämmer, säger hon och fortsätter:

– Håll lite extra koll i valet. Även konton som kan se harmlösa och skämtsamma ut kan ha en tydlig politisk agenda och absolut inte vilja se ett maktskifte.

Leo Vene, som står bakom Dyngbaggegalans Instagramkonto, tycker att KD-ledarens respons är ”skrämmande”.

– Jag tycker att det är ohederligt av Busch att försöka flytta fokus från sakinnehållet och kritiken. I stället för att bemöta det som alla redan kan se väljer Busch att svartmåla mig och mitt konto, skriver han i ett meddelande till Aftonbladet.

”Donald Trump-taktik”

– Det känns skrämmande med politiker som anammar hela den här Donald Trump-taktiken, att avfärda sanning, och i det här fallet till och med rörligt material, som ”fake news”. Sen är det såklart jättebra om det hon sa då inte längre är Kristdemokraternas utgångspunkt, men då behöver hon adressera det, att hon har ändrat sig eller uttryckte sig slarvigt snarare än att låtsas som att hon aldrig har sagt det överhuvudtaget och förtala mig.

Har Dyngbaggegalan en politisk agenda?

– Dyngbaggegalan har ingen annan politisk agenda än att vara emot allt och alla som kollaborerar med SD eller anammar deras politik. Oavsett om de står till höger och heter Ebba Busch eller till vänster och heter Anders Ygeman. Busch har alldeles rätt i att man ska vara försiktig med vilka konton man följer och vara särskilt källkritisk nu inför valet, men den enda som varit oärlig och spridit ”fake news” i just detta fall är ju faktiskt Ebba Busch själv. Väljarna förtjänar bättre än så, skriver Leo Vene.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i årets prideparad i Stockholm.

Du kanske också gillar