Hem Sverige Efter valresultatet i Region Stockholm – MP vill byta sida

Efter valresultatet i Region Stockholm – MP vill byta sida

förbi admin
0 kommentar

Miljöpartiet bryter samarbetet i både Region Stockholm och Västra Götalandsregionen.

Tidigare har man styrt med de blågröna partierna.

– Väljarna har skickat en väldigt tydlig signal om att de vill se en förändring, säger Sandra Ivanovic Rubin, partiets toppkandidat i Stockholmsregionen, till Dagens ETC.

Miljöpartiet öppnar för att styra tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet i Region Stockholm, säger Sandra Ivanovic Rubin, partiets toppkandidat i regionen, till Dagens ETC.

Då skulle konstellationen få majoritet och kunna ta över efter det blågröna styret.

MP i Region Stockholm har under de senaste åren styrt med allianspartierna, men det tänker man inte längre göra, enligt Sandra Ivanovic Rubin.

”Tydlig signal”

– Väljarna har skickat en väldigt tydlig signal om att de vill se en förändring. Och vi är öppna för nya konstellationer. Det blågröna styret finns inte längre. Det skulle kräva ett aktivt stöd från SD och vi styr absolut inte med deras stöd, oavsett om det är aktivt eller passivt, säger hon till tidningen.

Hon säger att partierna kommer att prata i veckan.

– Men vi måste ha ett resultat på plats och veta hur mandaten ser ut.

”Svårt att behålla förtroendet”

Liknande tongångar kommer från Västra Götalandsregionen, där Miljöpartiet lämnar samarbetet med den grönblåa koalitionen, som haft namnet Grönblått samarbete.

Anledningen till att man lämnar styret med Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna efter åtta år är retoriken nationellt, skriver det tillträdande regionrådet Madeleine Jonsson själv i en insändare i Bohuslänningen.

”Utifrån den retorik vi sett på riksplanet under den här valrörelsen från de högerkonservativa mot Miljöpartiet så ser vi att det är svårt att behålla förtroendet hos våra medlemmar och väljare i ett fortsatt Grönblått samarbete”.

Istället vill partiet samarbeta brett i den konstellation där man kan få igenom så mycket grön politik som möjligt, sa Jonsson till Göteborgs-Posten i går.

– Vi kommer att ha en dialog både med våra nuvarande kollegor i grönblå, men också med S. Vi vill ha ett samarbete där vi får igenom så mycket som möjligt av vår politik, och där vi inte är i ett läge där vi förhandlar med Sverigedemokraterna.

Sandra Ivanovic Rubin
Sandra Ivanovic Rubin

Du kanske också gillar