Hem Sverige Elenas man strider för Ukraina – familjen utvisas till Ryssland

Elenas man strider för Ukraina – familjen utvisas till Ryssland

förbi admin
0 kommentar

Elena Parinova och sönerna Dmytro och Ivan har precis deltagit i en demonstration mot kriget i Ukraina utanför ryska ambassaden i Stockholm. De slår sig ner på några bänkar i närheten och åttaåringen Ivan har lite svårt att sitta stilla. Han viftar med en ukrainsk flagga som familjen tagit med sig. Ivan berättar om hur liten hans nya stad Fagersta är – och säger sedan att han saknar kompisarna i Lviv i Ukraina.

Elena berättar att familjen ursprungligen kommer från Ryssland och fram till 2016 bodde i staden Tjeljabinsk. Men makarna Elena och Andrej, som deltog i möten och gav pengar till oppiositionspolitikern Aleksej Navalnys antikorruptionsstiftelse, trivdes inte i ett allt mindre demokratiskt Ryssland.

– Det fanns ingen yttrandefrihet där. Vi ville att barnen skulle leva i ett demokratiskt land, säger Elena.Foto: Paul Hansen

De flyttade till Ukraina och i den västliga staden Lviv startade makarna ett teknikföretag och ett nytt liv.

I februari inledde Ryssland sin invasion av Ukraina. Sedan dess har 16 437 personer i Ryssland gripits för att ha kritiska åsikter om kriget. Det visar information från den ryska människorättsorganisationen OVD-Info.

– Generellt har priset aldrig varit så här högt för att att vara i opposition, säger Carolina Vendil Pallin, statsvetare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Vid krigsutbrottet hade familjen Parinov bott i Ukraina i sex år. Barnen hade lärt sig ukrainska och Ivan som bara var två år när de flyttade minns inte längre livet i Tjeljabinsk.

När flyglarmen tjöt över Lviv i mars fattade makarna två snabba beslut. Andrej skulle försvara sitt nya land Ukraina och resten av familjen skulle fly.

Andrej tog värvning som frivillig i armén. Elena tog med sig barnen genom Polen, för att till slut hamna i Sverige. Familjen ansökte om uppehållstillstånd, men den 13 juli meddelade Migrationsverket att man avslår deras ansökan och ”utvisar de sökande ur landet”. De måste med andra ord återvända till Ryssland, som de lämnade för sex år sedan.

– Jag hade inte trott att de skulle kunna fatta ett sådant beslut och blev totalt förvirrad, säger Elena.

17-årige sonen Dmytro förklarar artigt att han inte kan förstå att familjen tvingas flytta till Ryssland.

– Vad väntar oss där? Det finns ingen framtid, för jag kommer aldrig att ge upp min ståndpunkt, att jag stöder Ukraina. Och hur skulle jag kunna leva i Ryssland med den åsikten? Det går inte, säger Dmytro.

Att pappa Andrej är soldat i Ukraina innebär att han inte kommer att kunna återvända till Ryssland.

– Barnen kommer aldrig att få träffa sin pappa. Och hur ska mina barn kunna flytta till Ryssland som utför sådana hemskheter, säger Elena Parinova och skrattar till, något hon gör flera gånger under samtalet.

– Det är en försvarsmekanism. Jag måste vara stark med tanke på barnen, säger hon.

Elena berättar att familjen alltid umgåtts väldigt tätt och att den gemensamma middagen var helig i hemmet i Lviv. Om någon kom hem sent på kvällen väntade de andra med maten, för att få umgås tillsammans vid bordet.

– Vår dröm är att få äta middag tillsammans igen, säger Elena.

Familjens offentliga biträde Bernardo Bernales har överklagat Migrationsverkets beslut till Förvaltningsrätten. Han anser att beslutet är felaktigt rent juridiskt, eftersom att man inte har tagit hänsyn till barnens rätt.

– Man skickar dem till ett land där de kommer att bli diskriminerade och trakasserade. Familjen kommer att splittras, barnen kommer inte att få se sin pappa igen. Det strider mot barnkonventionen, säger han.

DN frågar Migrationsverket om man i beslutet om utvisning har tagit hänsyn till de ökande riskerna för ryska medborgare som är kritiska mot kriget i Ukraina – och om man tagit hänsyn till att pappan i familjen inte kan återvända till Ryssland för att träffa sin familj.

Migrationsverket svarar i ett mejl: ”Migrationsverket prövade familjens ansökan gentemot situationen i Ryssland och i enlighet med internationell rätt, svensk lag och EU-regler. Bedömningen är att de inte gjort sannolikt att de är i behov av internationellt skydd.” Man hänvisar sedan till Förvaltningsrätten i Stockholm, eftersom ärendet har överklagats dit.

I Migrationsverkets utvisningsbeslut framhåller familjen att de på grund av sitt politiska engagemang och Andrejs deltagande i kriget kan riskera förföljelse i Ryssland. Migrationsverket skriver i beslutet att inget tyder på att det finns ”en konkret eller personlig hotbild mot familjen vid ett återvändande”. Migrationsverket ifrågasätter inte att Andrej strider för den ukrainska armén, men man tar inte hänsyn till det i beslutet: ”Det finns inte något som tyder på att Andrej kommer att resa till Sverige. Barnens nuvarande kontakt med sin far skulle därmed inte förändras vid ett återvändande till Ryssland.”

Du kanske också gillar