Hem Sverige Elitskola öppnar till hösten – trots varningsflaggorna

Elitskola öppnar till hösten – trots varningsflaggorna

förbi admin
0 kommentar

I höstas blev det klart att Skolinspektionen ger friskolan British international school grönt ljus att driva verksamhet i Härryda kommun. Inför beslutet skrev kommunen i sitt yttrande till Skolinspektionen att de var positiva till att låta en internationell skola etablera sig i Härryda och nu meddelar man att British international school kommer få ta över Hagens förskolas gamla lokaler. Om allt går som planerat slår man upp dörrarna redan till hösten.

Förutom att skolan har rätt till den vanliga elevpengen, precis som den kommunala skolan, så tar man också ut en avgift. Avgiften varierar mellan 108 000 och 156 000 kronor per år och elev, och är baserad på vilken årskurs eleven går. Elevpengen uppgår till ungefär lika mycket.

Skärmdump från British international schools hemsida.

Lärare sade upp sig på löpande band

En granskning som Aftonbladet har gjort visar att när skolan öppnade sin verksamhet i Uppsala för snart ett år sedan, så blev det allt annat än det guld och gröna skogar som skolans hemsida ger sken av. Skolan marknadsförs som en exklusiv skola för barn till forskare och diplomater, eller ”speciella folk”, som ägaren Alaa Hanna kallade det i en tidigare intervju med GP.

Men enligt Aftonbladet har man fortfarande inte delat ut några betyg på skolan och det saknas skolböcker, elevhälsa och extra stöd till elever som behöver det. Det finns heller inga pengar till att bygga en skolgård och det saknas fortfarande ett laboratorium, som behövs för kemi- och fysiklektionerna.

Lärarna sade upp sig på löpande band, eller blev uppsagda, och skolans gamla rektor säger till tidningen att han ibland behövde undervisa, för att vissa årskurser helt saknade lärare.

– Många av oss hade lämnat bra jobb i andra länder för att vara med och starta upp en ny internationell skola. En lärare jobbade bara i fyra dagar. Det slutade med att chefen stod och skrek på henne utanför skolan, och sparkade henne via sms, säger den tidigare rektorn David Cooksey, till Aftonbladet.

Rektorn har enligt Aftonbladet anmält skolan till Skolinspektionen, i huvudsak för att han hoppas kunna stoppa etableringen i Härryda kommun och säger till tidningen att det vore ”en katastrof för barnen” om skolan skulle tillåtas öppna.

Kan inte stoppa etablering i kommunen

För att öppna en ny friskola krävs det tillstånd från Skolinspektionen, som är den myndighet som avgör om en huvudman har förutsättningar att bedriva verksamhet eller inte. Den aktuella kommunen får också möjlighet att yttra sig i frågan och när Härryda kommun tillfrågades uttryckte man sig positivt till etableringen och skrev i sitt yttrande bland annat att ”konkurrensen skulle bidra till ökad kvalitet”.

September 2021 meddelade Skolinspektionen att de godkänner British international schools of Sweden som huvudman för skola på grundskolenivå och rätt till bidrag för internationell skola på gymnasienivå i Härryda kommun. Då fanns det dock ännu inga konkreta planer på när eller var i kommunen en eventuell skola skulle kunna öppna.

– Vi har inga pågående samtal i det här skedet och kommunen har ingen mark till en ny skola. Men hittar de egen mark så såklart, då är det ju upp till dem. Eller om de gör som Fridaskolan som flyttade in i befintliga lokaler, sade Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i välfärdsnämnden i Härryda kommun, då.

Men förutom just lokalfrågan, så är det inte särskilt mycket kommunen kan göra för att påverka utfallet om en internationell friskola vill etablera sig i kommunen. När de har fått sitt tillstånd från Skolinspektionen är det i stort sett fritt fram.

Päivi Malmsten, skolchef i Härryda kommun, säger att företaget måste ge en bankgaranti på ett års hyra och att bygglovet måste vara färdigt senast sista juni för att kontraktet skall börja gälla. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Päivi Malmsten, skolchef i Härryda kommun, säger att företaget måste ge en bankgaranti på ett års hyra och att bygglovet måste vara färdigt senast sista juni för att kontraktet skall börja gälla. Bild: Anna Sigvardsson Högborg

Hyr ut kommunens lokaler

I mitten av maj meddelade Härryda kommun att British international school kommer få ta över Hagens förskolas lokaler i Landvetter och att skolan har som ambition att öppna redan hösten 2022. Men allt är inte helt klart än. Enligt Päivi Malmsten, skolchef i Härryda kommun, har man ställt en del villkor för att hyresavtalet skall börja gälla, som ännu inte är uppfyllda.

– Det ena är att företaget skall ge en bankgaranti på ett års hyra och det andra är att bygglov skall vara beviljat före första juli. Och de här villkoren har inte till dagens datum uppfyllts. Men vi har ju såklart följt det här som Aftonbladet har skrivit om och självklart stödjer ju inte kommunen en verksamhet som inte är laglig eller följer de styrdokument som finns, säger Päivi Malmsten.

Om företaget uppfyller villkoren i hyresavtalet så gäller det sedan fram till och med juli 2025.

Carin Clevesjö, chef för tillståndsenheten på Skolinspektionen Bild: Skolinspektionen

Carin Clevesjö, chef för tillståndsenheten på Skolinspektionen Bild: Skolinspektionen

Svårare att kontrollera internationella skolor

Carin Clevesjö, chef för tillståndsenheten på Skolinspektionen, sade i en tidigare intervju med GP på ämnet att när en fristående huvudman ansöker om att få öppna en ny skola så gör man vanligtvis en ägar- och ledningsprövning, men att internationella skolor inte omfattas av samma lagar.

– Vi har ett annat förfarande med de här skolorna eftersom internationella skolor inte är en del av det svenska skolväsendet. Men annars är det liknande krav som ställs. Man ska kunna visa att man kan bedriva utbildning med god kvalitet och att man har en stabil verksamhet, även ekonomiskt.

Och till Aftonbladet säger hon att detta också innebär att man inte har möjlighet att dra in tillståndet företaget har fått för att öppna nya skolor i landet, bara för att det visar sig att huvudmannen är olämplig.

– Vi har inte samma lagrum när det gäller ägar- och ledningsprövning av internationella skolor. Det saknas även bestämmelser om etableringskontroll. Det är först när skolan öppnar, om man kan konstatera att huvudmannen inte följer lagen, som vi kan vidta åtgärder, säger Carin Clevesjö till Aftonbladet.

”Färre elever än planerat”

Enligt skolans ägare, Alaa Hanna, kommer kritiken i huvudsak från ”en liten föräldragrupp, ett par tidigare anställda och en rektor som inte gjorde sitt jobb”, men bekräftar också att det i perioder har varit brist på lärare och elevhälsa.

– Eftersom skolan vid skolstart hade färre elever än planerat var personalkostnaden för stor, skriver han i ett uttalande till Aftonbladet.

Angående den tillsyn som Skolinspektionen nu gör, bland annat efter rektorns anmälan mot skolan, skriver han att samtliga frågeställningar som inkommit har besvarats.

GP har försökt nå Alaa Hanna som inte har återkommit.

LÄS OCKSÅ: Beslutet: Elitskola får godkänt att starta i Härryda

LÄS OCKSÅ: Skolinspektionen: lagen gör att vi inte kontrollerar ägaren

LÄS OCKSÅ: Nya elitskolor till Göteborg – ägaren bakom tidigare konkurs

LÄS OCKSÅ: Hagens förskola läggs ned: ”Kommer ändå ha elva avdelningar för mycket”

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar