Hem Sverige ELPRIS Oj, du röstade visst för ännu högre elpris

ELPRIS Oj, du röstade visst för ännu högre elpris

förbi admin
0 kommentar

I Kristerssons Sverige kan elen stängas av

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den nya regeringen verkar dra ut på tiden. Ulf Kristerssons mantra i valrörelsen var att “hans lag” var så överens att själva regeringsbildningen närmast skulle bli en formalitet.

Och detta var viktigt, fick vi veta, eftersom Sveriges problem med elpris, gängskjutningar och rusande inflation krävde en blixtoffensiv av nästa regering.

“Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte” meddelade Ulf Kristersson i en skriftlig TT-kommentar 2 september.

Idag vågar Moderaternas inte säga något datum alls.

Istället är det mest sannolika att Ulf Kristersson omgående kommer att få sjösätta Energimyndighetens förberedda “spara el-kampanj “. Orsaken är att Ringhals står stilla till minst 31 januari.

Den “planerbara” kärnkraft Moderaterna byggde hela sin valkampanj på fungerar inte eftersom en tryckhållare har smält efter ett misstag. Som så många gånger förr ligger ansvaret på den mänskliga faktorn.

Enligt Affärsvärlden finns nu en “reell” risk för effektbrist i vinter. I Kristerssons Sverige kan alltså elen stängas av.

Räkna med att oppositionen kommer att påminna Moderaterna om vartenda ett av de vindkraftverk partiet stoppat eftersom det stört någons havsutsikt. Och om hur M, KD, SD och L under valrörelsen lovade lösningar inom hundra dagar på en lång rad problem som inte alls kommer att vara lösta ens på flera år.
Sannolikt blir det tvärtom.

Moderaterna är notoriskt dåliga på att hantera ekonomiska kriser. Så om du har röstat på Ulf Kristersson så får man hoppas att du även lagt undan en rejäl slant till högre priser på el, mat, vatten, hyra, kläder och allt annat som kan bli dyrare om nya skattesänkningar eldar på inflationen.

Valkampen handlade visserligen inte om samhällsekonomin, eller jobben, eller välfärden som valrörelser brukar i Sverige. Men dessa frågor är fortfarande grunden för hur allas vår vardag kommer att se ut.

Högre inflation leder till färre jobb som ger mindre skatteintäkter och därför klämmer åt välfärden i kommuner och regioner – alltså vården, skolan och omsorgen om barn och äldre. Moderaternas skattesänkningar minkar resurserna ytterligare så räkna med besparingskrav i världen inom ett eller två år, vilka går ut över personalen med ännu högre arbetslöshet som följd.

Så hänger det ihop, inflation går inte bara ut över människors privatekonomi utan drabbar även alla grundläggande samhällsfunktioner från bostadsbyggandet som nu tvärstannar till skolan som får färre möjligheter att se och hjälpa varenda unge.

Dessa problem börjar inte i och med regeringsskiftet. Men genom att ha målat världen i allt för enkla och populistiska färger har Ulf Kristersson skapat grogrund för en enorm besvikelse.

Oj, röstade du egentligen för högre elpriser?

Det hade jag ingen aaaning om.

Du kanske också gillar