Hem Sverige Elva kvinnor misstänks ha mördats under 2022

Elva kvinnor misstänks ha mördats under 2022

förbi admin
0 kommentar

I 39 dagar kämpade Else-Maj för sitt liv med 45 procent av kroppen täckt med brännskador.

Hennes sambo är nu dömd för mordet.

Else-Maj är en av elva kvinnor som hittills i år misstänks ha mördats av en man de har eller har haft en relation med – en siffra som riskerar att bli högre än hela fjolårets.

2022 har varit ett mörkt år. Inte bara gällande alla dödsskjutningar utan även gällande mord på kvinnor.

Under året har media rapporterat om flera fall av kvinnomord.

Som kvinnan som misstänks ha körts över av sina egna söner i Göteborg.

Lärarna som mördades av en elev på Malmö latin.

Den ännu oidentifierade kvinnan som den 20 juni hittades utomhus i Kungsängen norr om Stockholm.

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor räknar varje kvinna som dödats av en man de har eller har haft en relation med.

Ifjol var den siffran 13 kvinnor. När snart åtta månader av 2022 har gått, utreds just nu 11 ärenden där en man misstänks ha dödat en kvinna som de en gång varit tillsammans med.

I flera av fallen har åtal ännu inte väckts och innan dom har fallit går det inte att slå fast vad som egentligen hänt.

Men när det gäller mordet på Else-Maj i Gällivare har dom fallit och hennes sambo sitter nu i fängelse.

Det var natten den 10 januari som det ringde i Roberts telefon. Det var hans bror som berättade att deras mamma vårdades för svåra brännskador.

Hon hade samma natt hämtats med ambulans från hennes och sambons hem i Sarvisvaara i Gällivare kommun.

Sambon, en 78-årig man, hade timmen innan ringt en av Else-Majs söner och berättat att paret bråkat. Att han ”hade hällt ut bensin i huset och tänt eld på allt för att han var trött på att tjafsa”.

När räddningspersonalen kom till huset fann de Else-Maj sittande i en fåtölj i det eldhärjade vardagsrummet. Hennes underkropp och armar var allvarligt brända och hon hade svårt att andas på grund av röken och de svåra smärtorna.

I ambulansen, efter att hon fått smärtstillande, kunde hon fortfarande kommunicera något. Hon berättade att sambon hällt någon vätska på henne och sedan tänt eld.

Men efter ambulansfärden föll Else-Maj in i medvetslöshet. Hon vaknade aldrig upp under de 39 dagar hon vårdades.

Den 19 februari förklarades hon död.

När domen mot den 78-årige sambon föll den 7 juli i Gällivare tingsrätt dömdes han till 16 års fängelse för mord och mordbrand. Själv har mannen hävdat att han bara ville skrämmas och markera mot Else-Maj, inte döda.

Tingsrätten konstaterar dock att även om mordet inte verkar ha föregåtts av någon närmare planering så har sambon efteråt agerat likgiltigt. Det dröjde en timme innan Else-Maj fick hjälp för sina brännskador eftersom sambon väntade med att larma, och smärtan hon kände innan sjukvårdspersonal hjälpte henne anses ha varit synnerligen svår.

Soffan där Else-Maj satt när maken tände eld.

Else-Maj hade tre söner. Precis som för de andra i snitt 16 kvinnor som varje år dödas av en man de har eller har haft en relation med var hon någons mamma eller syster, mormor eller dotter, arbetskamrat och vän.

Sönerna beskriver sin mamma som genomsnäll.

– Hon var en jättebra mamma. En sådan som försvarade oss söner om hon hörde någon säga något illa om oss. Men till det yttre var hon tuff, hon gnällde aldrig i onödan, säger sonen Robert.

Else-Maj hade jobbat hela sitt liv, berättar sonen. Först på ett postkontor, sedan som hamnarbetare i Södertälje.

Där körde Else-Maj truck och kran och innan pensionen jobbade hon även som busschaufför.

2008 bestämde Else-Maj sig för att flytta tillbaka uppåt och hemåt, till den lilla byn Sarvisvaara några mil från Gällivare. Där byggde hon och sambon upp det hem som Else-Maj 14 år senare mördades i.

Enligt sonen var hon en sådan person som utåt sett kunde verka väldigt stark.

Inte ens när halva hennes kropp var täckt av svåra brännskador klagade hon.

– Det känns som att det är typiskt för arbetarklasskvinnor födda på 40-talet. Man gnäller inte även när man kanske borde, säger Robert.

Aldrig trodde jag att min mamma, min tuffa mamma, skulle råka ut för detta

När Else-Majs sambo dömdes för mordet var han tidigare ostraffad och det finns inga tidigare utredningar gällande våld inom hemmet.

Hennes söner vet därför inte hur hennes sista tid med sambon var. Robert säger att han försökte fråga om allt var bra mellan dem men fick alltid höra; ”jomen, vi har det bra!”.

– Hade jag vetat att det inte var bra mellan dem hade jag personligen åkt dit och hämtat henne och mina brorsor säger likadant, säger Robert.

Han säger att mamman var gammal och hade börjat bli sjuk. Att han som hennes son givetvis räknat med att hon mest troligt skulle dö innan honom och bröderna.

Men att det sätt hon dog på, och den smärta hon måste känt, aldrig var något som någon av dem kunnat föreställa sig.

– Det kom som en blixt från en klar himmel. Aldrig trodde jag att min mamma, min tuffa mamma, skulle råka ut för detta.

Aftonbladets kartläggning har identifierat elva brottsutredningar där det misstänks att en kvinna dödats av en man de har eller har haft en relation med. I några av fallen har dom fallit.

4 januari Kopparberg:

Den 4 januari hittades den 51-åriga kvinnan död i lägenheten i Kopparberg. Hon hade huggits till döds med en kniv.

Hennes pojkvän, en tre år äldre man, greps och åtalades nyligen för mordet. Han själv nekar till brott och menar att han kom till lägenheten och fann kvinnan död.

Den mordåtalade mannen beskriver i ett utredningssamtal som gjorts efter mordet att han har haft ett psykiskt dåligt mående till och från. Han har även, enligt egen utsaga, sökt vård vid flertalet tillfällen utan att ha fått den hjälp han anser sig behövt.

Rättegången har inletts och dom väntas i början av hösten.

9 januari, Limhamn:

Polis kallades till en bostad i Limhamn. Där hittades en kvinna i 75-årsåldern död.

Skadorna gjorde att man misstänkte att hon utsatts för ett brott. Hennes make, en 76-årig man, har nu åtalats misstänkt för mordet.

Kvinnan mördades med kniv och ett plättlägg.

Efter mordet skickade han ett sms till en av sina döttrar. ”Mamma mår inte bra.”

Motivet till mordet som mannen själv uppgett är att han och hustrun hade köpt en lägenhet med öppen planlösning och han började oroa sig över hur den skulle möbleras. Han ångrade köpet och gick in i en djup depression, en sjukdom han tidigare lidit av. Han trodde heller inte att hans hustru skulle orka med flytten säger han, och att han ville döda henne för att skona henne.

I familjens närhet kunde ingen efteråt förstå hur han kunde göra det han nu erkänt. Han ska ha varit mycket kärleksfull mot sin hustru.

Mannen hade även försökt få hjälp för sitt psykiska mående innan mordet. Han fick då sömntabletter för att få bukt med sina svåra sömnsvårigheter. De sömntabletterna, samt alkohol, hittades sedan i hans kropp efter mordet.

I juni dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mordet på hustrun.

Mannen slog ihjäl sin hustru med ett plättlägg.

12 januari, Stockholm:

37-åriga Lesja hittades död i sin bostad i Farsta. Polisen misstänker att hon mördats och hennes partner, 44 år gammal, misstänks men nekar till brott.

Lesja kom till Sverige från Ukraina 2013. Här återknöt hon kontakten med sin ungdomskärlek men livet blev hårdare än hon trott.

I Ukraina jobbade hon på bank. I Sverige levde hon stundtals som papperslös och hade ett fysiskt tungt jobb som städerska.

Parets förhållande kantades också av våld.

Lesja blev 37 år.

2016 dömdes mannen för att ha misshandlat Lesja och 2021 dömdes han återigen för misshandel.

Några förbipasserande blev då vittne till när han slog Lesja och polisanmälde. Lesja själv ville inte medverka i någon av utredningarna.

När mannen hade avtjänat det sista fängelsestraffet på en månad flyttade hon tillbaka till honom igen.

– Hon berättade aldrig det för oss i familjen, att hon återvände till honom den där sista gången. Hon visste ju hur emot det vi var, säger hennes syster Nataliia.

Men hennes familj märkte hur den vanligtvis sprudlande och glada Lesja började förändras. På slutet var hon enligt dem sliten, trött och deprimerad. Familjen säger att hennes partner tog de pengar hon tjänade som städerska.

– Han bröt ner henne sakta men säkert. På slutet var hon sig inte lik.

Nataliia önskar att Lesja hade erbjudits mer stöd i samband med de misshandlar hon tidigare utsatts för av mannen.

– Hade hon lämnat honom då? Jag vet inte. Det jag vet är att denna man inte bara dödat min lillasyster, han har även dödat delar av mig och mina föräldrar.

Åtal ska väckas den 26 augusti.

10 januari, Gällivare:

Se texten om Else-Maj ovan.

12 februari, Stockholm:

Somayyeh såg senast när hon var på väg hem från sitt jobb som operationssjuksköterska.

40-åriga småbarnsmamman Somayyeh har varit försvunnen sedan den 12 februari.

Övervakningskamerabilder från tunnelbanestationen Stora Mossen i Stockholm visar hur hon går av tåget och passerar spärrarna, på väg hem till sin bostad i Bromma och sin efterlängtade lille bebis.

Efter det är hon spårlöst försvunnen. Polisen tror inte längre att hon är vid liv.

Somayyehs make har sedan dess suttit häktad. Han har lämnat en berättelse som slutar med att Somayyeh är död men han nekar till brott.

Trots att han enligt Aftonbladets uppgifter har varit behjälplig med att berätta var han gjorde sig av med kroppen så har den ännu inte hittats.

– Vi förstod redan när det gått en dag att hon inte skulle komma tillbaka, för hon skulle aldrig lämna sin son frivilligt, har hennes bror tidigare berättat.

Åklagare tror att åtal kommer att kunna väckas i höst.

24 februari, Landskrona:

På morgonen den 24 februari hittade anhöriga till en kvinna i 40-årsåldern henne död i sin bostad. I samma bostad befann sig även hennes sambo, svårt skadad.

Han avled på väg till sjukhuset och polisen tror att han dödade kvinnan och därefter tog sitt liv.

Enligt Aftonbladets uppgifter var motivet till mordet svartsjuka och kontroll.

Polisen på plats i ett villaområde i Asmundtorp utanför Landskrona.

15 april, Vallentuna:

Tre personer, en kvinna, hennes make och deras son, hittades döda i en villa i Vallentuna kommun, norr om Stockholm.

Polisen misstänker att mannen mördat sin familj genom att skjuta dem och att han sedan tagit sitt eget liv.

Den nu döde misstänkte gärningsmannen, en 49-åring, var tidigare ostraffad. Vad som föregick dubbelmordet och självmordet är ännu oklart. Enligt Aftonbladets uppgifter var en separation nära förestående. Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor har visat hur en separation ofta är en utlösande faktor när kvinnor mördas. Även Socialstyrelsens utredning visar hur det är fallet i 75 procent av de ärenden de tittat på.

Tre döda hittades i bostaden i Vallentuna kommun utanför Stockholm.

27 april, Lerum:

En kvinna i 70-årsåldern hittades död i en bostad i Lerum.

Ambulanspersonalen på plats tyckte att dödsfallet verkade misstänkt. En 65-årig man som befann sig i bostaden där kvinnan låg död anhölls misstänkt för mord alternativ dråp.

Han och kvinnan var sambos sedan flera år tillbaka och planerade att gifta sig, har mannen själv berättat i utredningar.

Mannen häktades först misstänkt för mord men de misstankarna har försvagats och han har nu släppts på fri fot. 65-åringen är dock fortfarande misstänkt för brott enligt åklagaren i målet, men nu för grov misshandel istället för mord.

– Det finns en del märkliga omständigheter som gör att jag tror mig kunna åtala honom för något slags våldsbrott, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Det finns uppgifter om att mannen tidigare varit våldsam mot sin hustru, misstankar som aldrig ledde till någon åtgärd.

22 juni, Falköping:

Larmet kom till polisen klockan 20:40 kvällen den 22 juni. Utomhus, på en bostadsgata i närheten av en bil, hittades den 40-åriga kvinnan svårt skadad, skuren i halsen. Flera förbipasserande hade försökt gripa in för att förhindra mordet.

Den 40-åriga kvinnan fördes till sjukhus men dödförklarades där.

Den häktade mannen, en 42-åring som kvinnan tidigare varit tillsammans med och hade tre barn med, säger att hans minnesbilder av det som hände den kvällen är röriga och vaga.

I personutredningar som gjorts av mannen växer en bild fram av en ostraffad men skuldsatt man som under flera år varit sjukskriven för psykisk ohälsa och missbruk.

Parets tre döttrar bevittnade mordet på sin mamma och ett av dem skadades även i tumultet.

42-åringen misstänks nu både för mord samt grovt barnfridsbrott, en rubricering som är ett år gammalt och som ger de barn som bevittnar våld ska få en status som brottsoffer.

Aftonbladet har tidigare berättat om mordet på Carine som blev första gången som en åklagare prövade rubriceringen barnfridsbrott när det handlar om mord.

Kelvin Osagie som då åtalades för mord och barnfridsbrott dömdes till livstids fängelse för båda brotten då hans två små barn hörde när han högg sin höggravida sambo till döds.

Den mördade 40-åriga kvinnan ska ha varit anställd på Falköpings kommun där hon var en uppskattad medarbetare.

9 juli, Hudiksvall:

Jeanette blev 61 år gammal.

På förmiddagen den 9 juli kallades polis och ambulans till Jeanettes bostad en bit utanför Hudiksvall.

Där fann Jeanette död. Hennes 52-årige pojkvän befann sig även han i huset och greps på plats. Han har sedan dess suttit häktad misstänkt för att ha mördat Jeanette. Själv säger han att han vare sig kan förneka eller erkänna då han var så berusad.

Aftonbladet har intervjuat Jeanettes barn om saknaden efter mamman.

– Hon var ljuset i världen med sitt blonda hår och sitt stora leende. En person som brydde sig mer om att andra hade det bra än att hon själv hade det. Det är så synd bara att hon inte var mer snäll mot sig själv också, säger dottern Lili, 30.

Åtal ska väckas den 6 september.

16 juli, Lindesberg:

En kvinna i 25-årsåldern hittades död på en mindre ort i Lindesbergs kommun.

En man i 40-årsåldern, som var sambo med den dödade kvinnan, greps och anhölls som misstänkt för mord. Han sitter nu häktad.

– Det utreds fortfarande som mord, säger kammaråklagare Anders Persson.

– Angående vad man tror som hänt så är det inget som jag vill besvara i nuläget.

 

Sedan Aftonbladets förra rapportering har ett ärende som först misstänktes vara mord avförts.

Det gäller en kvinna som hittades död i Sollentuna den 24 maj.

Där har misstankar om brott avskrivits.

Du kanske också gillar