Hem Sverige Emmyly Bönfors: Så agerar Centern efter valet i Göteborg

Emmyly Bönfors: Så agerar Centern efter valet i Göteborg

förbi admin
0 kommentar

Bönfors lämnade beskedet på fredagsförmiddagen.

– Det här innebär att vi får en vågmästarroll i fullmäktige, säger gruppledaren Emmyly Bönfors.

– Vi går i konstruktiv opposition och blir en egen kraft i Göteborgspolitiken. Jag bedömer att det finns ett stort stöd i partiet för den här linjen, säger hon.

Den valtekniska samverkan man alltså ingått med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet innebär att Centern, som fick fyra procent i valet och rent matematiskt hamnat utanför kommunstyrelsen, nu får en ersättarplats där. Därtill får de plats i de nämnder och bolag som vänstersidan annars hade förlorat till partierna till höger.

– Ett fortsatt Alliansstyre hade varit jättebra. Vi har försökt att prata åt båda håll och varit beredda att flytta på oss både till höger och vänster, säger Bönfors.

På fråga från DN om vad som hade varit problemet med att indirekt stötta en Alliansbudget säger Bönfors:

– En sådan budget hade hypotetiskt gått igenom, men den hade ändå inte lett till en majoritet i kommunstyrelsen, med allt som det medför. Och i varje fråga hade Alliansen behövt säkra stöd av Demokraterna och SD.

Från den tidigare Allianskollegan Liberalerna ledde beskedet till kritik. Gruppledaren Axel Darvik säger:

– Det är tråkigt att Centern väljer att lägga sig platt för ett vänsterstyre i utbyte mot några poster. Vi hade kunnat fortsätta styra i minoritet med Alliansen. Jag har svårt att de kan välja ett vänsterstyre bara för att isolera SD.

Medan det politiska styret efter kommunvalet i Stockholm och Malmö har varit klart ett bra tag har det rått frågetecken i Göteborg.

Efter att Alliansen i rikets andra stad styrt i minoritet under förra mandatperioden, primärt eftersom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte kunde komma överens, förändrades spelplanen:

Trion S, V och MP samlade nu 40 av 81 mandat, alltså så nära egen majoritet man kan komma. S-ledaren Jonas Attenius sa nu att de tre skulle söka samverkan med, i första hand, Centerpartiet.

Drygt två veckor efter valet gick också Centern via sin gruppledare Emmyly Bönfors ut med att partiet beslutat gå in i förhandlingar med vänstersidan.

– Vi har försökt finna lösningar med ett mittensamarbete, men tyvärr fanns andra som inte ville det. Jag kan se svårigheter med att förhandla med vänstersidan, men jag är beredd att försöka, sa Bönfors då.

Kort därpå svarade Moderaternas gruppledare Axel Josefson, som lett kommunstyrelsen, med att saken ändå inte var klar.

– Det händer mycket inom Centerpartiet nu och vi vet inte var det som nu pågår slutar, sa han i DN.

Nästa offentliga steg togs i måndags då Emmyly Bönfors meddelade S, V och MP att de lämnar samtalen om ett majoritetsstyre.

– Vi har haft konstruktiva samtal men vi står ganska långt ifrån varandra nu. Men det har varit värt att försöka för att se vad vi kunde komma överens om, sa Centerledaren då.Foto: Lars Näslund

Samtidigt gjorde Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet klart att de fortsätter som en enhet och ska lägga en gemensam budget som de bedömer ska vinna stöd senare i höst.

Men vilken väg Centerpartiet nu skulle ta, gå in i nya samtal med Alliansen samt Demokraterna eller att gå i opposition, lämnade Emmyly Bönfors i måndags öppet. Däremot upprepades beskedet att de inte ville förhandla med Sverigedemokraterna.

Nu blev beskedet alltså att partiet går i opposition.

– Vi kommer att kunna göra upp i olika frågor åt olika håll, säger Bönfors.

Senare under fredagen håller vänstersidan presskonferens. Med stor sannolikhet kommer Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius att kunna väljas till ny ordförande i kommunstyrelsen.

Du kanske också gillar