Hem Sverige Erdogan i Tyskland – tiger om svenskt Natobeslut

Erdogan i Tyskland – tiger om svenskt Natobeslut

förbi admin
0 kommentar

– Det handlar om att stärka Nato som allians, säger Scholz vid en pressträff tillsammans med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan i Berlin.

Erdogan nämner inte den svenska Natoansökan med ett ord under sitt långa anförande, som i stället fokuserar på palestiniernas lidande i Gaza och Turkiets medlarroll i spannmålsavtalet med Ukraina och Ryssland.

Ratificeringen kommer dock att diskuteras vid en arbetsmiddag under kvällen, försäkrar Scholz.

I torsdags meddelade turkiska utrikesutskottet att man skjuter upp beslutet om den svenska Natoratificeringen, i stället för att rösta ja eller nej som planerat.

Saken motiverades med att frågan ”inte är mogen” för beslut. Enligt uppgift till TT beror förhalandet på Turkiets önskemål att köpa amerikanska stridsflygplan, en fråga som ännu inte har tagits upp av senaten i Washington DC.

Efter utskottsbeslutet går frågan vidare till omröstning i stora kammaren, och därefter ska protokollet undertecknas av president Erdogan.

Samtliga Natoländer förutom Turkiet och Ungern har sedan länge ratificerat Sveriges Natoansökan, som lämnades in för över ett och ett halvt år sedan.

Du kanske också gillar