Hem Sverige Erdogans ”seger” hyllas i statliga medier

Erdogans ”seger” hyllas i statliga medier

förbi admin
0 kommentar

I sina engelska utgåvor var Sabah och regimtrogna Hürriyet mer diplomatiska, och beskrev den diplomatiska segern utan att såra Sverige och Finland. ” En seger i kampen mot terrorismen” förkunnade Hürriyet. Det allmänna intrycket en icke insatt läsare får är att landet Sverige, som hittills samarbetat med terroristerna och bekostat deras verksamhet, nu tagit sitt förnuft till fånga och gjort bot.

Den mest militant Erdogan-vänliga tidningen, islamistiska Yeni Safak, gör stor affär av vad den kallar ”Magdalena Anderssons löfte att utlämna brottslingar” till Turkiet.

Tidningen Milliyet, som för tio år sedan köptes upp av vänner till Erdogan, toppar med en bild på presidenten under rubriken ”Återvänder hem segerrik! Dåliga nyheter för PKK och FETÖ (Güleniströrelsen)”. I ett annat inslag uppges att CNN, BBC och The Economist och ”all världens förstasidor” är eniga i sin bedömning av den turkiska framgången.

Tv-kanalen CNN Türk, sedan länge ett propagandaorgan för regimen, och dagstidningen Vatan, ägd av president Erdogans vänner, förklarar för tittare och läsare att Turkiet ”på alla de avgörande elva punkterna” fått sin vilja igenom.

Liberala Cumhuriyet, den mest kända av de få tidningar som inte går i regimens ledband, tonade ned nyheterna från Madrid och beskrev dem i sakliga ordalag. Det största av de oberoende medierna, dagstidningen Sözcü, hade inte alls med ”triumfen i Madrid” bland sina huvudrubriker, utan toppade med de stigande brödpriserna och Turkiets vacklande ekonomi. Den radikala vänsterns tidning Bir Gün ignorerade helt mötet i Madrid och hade som första nyhet att fotbollsstjärnan Arda Turan, tidigare Erdogan-supporter, nu tar avstånd från presidenten.

Både regimen och oppositionen tycks eniga i sin bedömning att Finlands, och i synnerhet Sveriges, kapitulation för de turkiska kraven är en seger för regimen och Erdogan. Regimens medier firar med stora rubriker, de övriga avslöjar sin besvikelse genom att knappt nämna den stora nyheten.

Läs mer:

Här är Natouppgörelsen mellan Sverige och Turkiet

Turkiet öppnar dörren för svenskt Natomedlemskap

Turkiets krav efter Nato-överenskommelsen: lämna ut 33 personer

Finland har nekat Turkiets krav på utlämningar

Du kanske också gillar