Hem Sverige Ett år sedan Einár mördades – ännu ingen häktad

Ett år sedan Einár mördades – ännu ingen häktad

förbi admin
0 kommentar

Nils Grönberg hade varit i ett cykelförråd och rökt med två kompisar, även de rapartister. När sällskapet lämnade cykelförrådet dök två beväpnade maskerade personer upp. Skott avlossades och 19-årige Nils Grönberg flydde mot en innergård. Han sprang för sitt liv mot en port och försökte ta sig in, men lyckades inte.

Då kom skotten som träffade honom.

Einár var en av Sveriges mest strömmade artister och en idol för många yngre. När han blev ett av offren i ett pågående gängkrig fick det stor internationell uppmärksamhet. Med dödsskjutningen av artisten kom också en debatt om gangstermusiken och dess kopplingar till kriminalitet.

I dag ett år senare står utredningen mer eller mindre still. Det finns ingen som är frihetsberövad för mordet och det finns inte heller ett mordvapen. Under utredningen har en ung man i våras delgetts misstanke om delaktighet i mordet. Misstankarna mot mannen var dock skäliga och när de inte stärktes kunde inte åklagaren begära honom häktad.Foto: Anette Nantell

Handlingar från tingsrätten visar också att mannen endast togs in till förhör. Han var då häktad misstänkt för en annan skjutning i Stockholm i fjol. Misstankarna är numera avskrivna och mannen har ansökt om ersättning hos Justitiekanslern för tiden han var häktad.

Polisen tror sig dock veta vilka personer tillhörande en kriminell gruppering som var delaktiga i mordet på Nils Grönberg. I ett mejl skriver polisen att ett antal utredningsåtgärder återstår att göra, som förhör och undersökningar på nationellt forensiskt centrum, NFC.

Åklagaren Lucas Eriksson, som även är förundersökningsledare, vill inte kommentera fallet och hänvisar till förundersökningssekretessen.

Nils Grönberg hade innan mordet en hotbild mot sig, som förvärrades efter en brutal kidnappning i april 2020. Kidnappningen genomfördes av personer med starka kopplingar till det kriminella Vårbynätverket. Brottet blev känt efter att förnedrande bilder på Nils Grönberg, som tagits under kidnappningen, spreds i sociala medier.

När artisten släpptes tvingades han till sitt hem för att hämta två guldkedjor och ett vapen som kidnapparna ville ha.

Porten i Hammarby sjöstad där mordet skedde.Foto: Magnus Hallgren

Gärningsmännen hade också krävt tre miljoner kronor och när de inte fick pengarna spreds bilderna. Det fanns också planer på att placera en sprängladdning utanför Nils Grönbergs och hans mammas bostad på Södermalm. Planerna stoppades av polisen, som stod utanför bostaden när gärningsmännen kom dit.

Flera personer ur Vårbynätverket och två kända rappare dömdes för kidnappningen. Nils Grönberg valde att inte medverka i utredningen.

Grönberg hade som minderårig tidigare dömts för bland annat misshandel, rån och ringa narkotikabrott. Frågan om artisten ingick i en kriminell gruppering är inte klarlagd, men Nils Grönberg hade vid flera poliskontroller varit med personer som tillhör ett kriminellt nätverk i hans uppväxtort Dalen i stadsdelen Gamla Enskede i Stockholm. Det är dock känt att han umgicks med flera personer som tillhörde olika kriminella nätverk.

Efter kidnappningen sökte Nils Grönberg skydd hos andra kriminella grupperingar mot betalning. Samtidigt släppte artisten nya låtar där han nämnde kidnappningen. Han sjöng också om dödsskjutningen av en ung man, som var lillebror till en av de dömda rapparna som var inblandad i kidnappningen.

Fans tände ljus och skrev hälsningar till artisten dagarna efter mordet.Foto: Magnus Hallgren

– Einár åkte runt till deras hemorter och spelade upp låtar, det sågs som provocerande för många. Även om Einár inte var inblandad i dödsfallet gav han i alla fall sken av det, säger Torsten Alm, som ledde utredningen av kidnappningen.

Två veckor före dödsskjutningen i Hammarby sjöstad blev Nils Grönberg inblandad i ett knivbråk på restaurangen Nosh and Chow i Stockholm. Han greps och togs in för förhör, men släpptes efteråt.

Om det finns samband mellan knivbråket och dödsskjutningen vill inte åklagaren eller polis säga.

Efter sin död har låtar som Einár gjort släppts och hans mamma Lena Nilsson har också skapat en insamlingsstiftelse i sonens minne. På Instagram skriver hon:

”Det är angeläget att det som hände vår älskade Nils Einár Grönberg inte glöms bort. Efter många samtal med Nils genom åren vet jag – Lena Nilsson – att han hade en dröm om en trygg mötesplats där han och andra kunde ägna sig åt skapande verksamhet och där man skulle bli sedd och hörd för den man är.”

Du kanske också gillar