Hem Sverige EU-toppar vill ha besked om SD

EU-toppar vill ha besked om SD

förbi admin
0 kommentar

Det blir som ett omvänt tomtebesök när Metsola och EU-parlamentets gruppledare kommer till Stockholm för samtal under onsdagen.

Klara besked och konkreta presenter står på deras önskelista.

Inte minst handlar det om att vilket inflytande Sverigedemokraterna egentligen har över regeringen, exempelvis över migrationspolitiken.

– Det är definitivt frågor som vi kommer att ställa. Många gruppledare kommer specifikt att fråga det, om vad det får för inflytande över ordförandeskapet och även regeringens linje, säger talman Metsola till TT.

Kommer leverera?

SD:s roll som stödparti i Sverige har väckt oro bland flera partigrupper i EU-parlamentet om vad konsekvenserna ska bli för förhandlingarna om den asyl- och migrationspakt som EU-kommissionen lade fram 2020.

Metsola – som är från samma konservativa partigrupp (EPP) som statsminister Ulf Kristersson (M) – är ändå optimistisk.

– Jag var med när Ulf precis hade blivit premiärminister, på ett EPP-möte, och han var då väldigt försäkrande om att “vi kommer att leverera vad vi måste”. Men naturligtvis måste frågorna ställas, säger talmannen.

Generatorer

EU-parlamentets Sverigebesök är kort och späckat och omfattar bland annat en träff med kungaparet – även om ordern från Stockholm till de kvinnliga deltagarna på resan om att bära kjol väckt förvåning.

Mitt under TT-intervjun kommer dessutom Metsola på att hon gärna vill klämma in ett möte med styret i Stockholm också.

EU-parlamentet drog i förra veckan i gång en kampanj för att få europeiska städer att hjälpa sina kollegor i Ukraina med värmegeneratorer inför vintern – vilket fått ett enormt genomslag på bara några dagar.

– Det fungerar! Till och med vanliga medborgare skriver till oss om att “jag har en extra generator i min trädgård, kan ni plocka upp den?”, säger talmannen i Bryssel.

EU-parlamentets ledning besöker Stockholm under onsdagen inför Sveriges kommande ordförandeskap i ministerrådet.

Gruppen leds av talman Roberta Metsola och består i övrigt av exempelvis gruppledarna för parlamentets politiska partigrupper, däribland Manfred Weber (kristdemokratiskt konservativa EPP), Iratxe García Pérez (socialdemokratiska S&D) och Stéphane Séjourné (liberala RE).

Under besöket hålls möten och presskonferens med statsminister Ulf Kristersson (M) och talman Andreas Norlén (M), svenska ministrar och riksdagsledamöter samt även kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Roberta Metsola är från Malta, född 1979 och EU-parlamentsledamot sedan 2013. Hon är gift med finländaren Ukko Metsola och blev talman i januari i år.

Du kanske också gillar