Hem Sverige EU uppmanar till fjärde vaccindos mot covid-19 för äldre

EU uppmanar till fjärde vaccindos mot covid-19 för äldre

förbi admin
0 kommentar

Sedan april har personer över 80 år uppmanats att ta den fjärde vaccinsprutan. Men redan när beslutet fattades konstaterade EU:s hälsomyndigheter att en utvidgning skulle kunna bli nödvändig vid en ny smittovåg.

När inte bara smittotalen, utan även sjukhus- och intensivvårdsinläggningar nu ökar i flera länder väljer smittskyddsmyndigheten ECDC att agera.

”Det här tyder på starten av en ny, utbredd våg av covid-19 över hela EU. Det finns fortfarande för många individer som riskerar att drabbas av allvarlig infektion som vi behöver skydda så snart som möjligt”, säger ECDC-chefen Andrea Ammon i ett uttalande.

Enligt myndighetens senaste rapport ökade smittspridningen i 22 av 24 länder som rapporterade siffror för vecka 26. Totalt rapporterades 2 751 614 nya fall och 2 913 dödsfall kopplade till coronaviruset, enligt WHO:s Europaavdelning. Antalen innebär ökningar med 29 respektive 4,3 procent jämfört med föregående vecka.

Samtidigt har många länder begränsat sin provtagning de senaste månaderna, vilket gör att mörkertalet är stort när det gäller smittspridningen.

Förutom äldre ingår även riskgrupper i den nya rekommendationen. Vaccinet kan ges fyra månader efter den tredje dosen, skriver ECDC.

”De här grupperna löper störst risk för allvarlig sjukdom och en andra påfyllnadsdos kommer förhindra ett betydande antal sjukdomsinläggningar och dödsfall”, säger Andrea Ammon.

Från och med den 1 september rekommenderas personer 65 år och äldre, samt vuxna i riskgrupper, en fjärde dos i Sverige.

I dagsläget finns inget tydligt forskningsstöd för att ge ytterligare en dos till personer under 60 år som inte löper risk för allvarlig sjukdom, enligt ECDC. Folkhälsomyndigheten gör samma bedömning, men har meddelat att alla vuxna som vill kommer att kunna ta en ny vaccinspruta i höst.

Precis som i övriga Europa har smittspridningen i Sverige ökat från låga nivåer den senaste månaden. Flera regioner har signalerat att även sjukhusinläggningarna ökar igen, sade statsepidemiologen Anders Lindblom i en intervju med DN förra veckan.

Du kanske också gillar