Hem Sverige Ewa Stenberg: Alla i utanförskapsområden görs till problem

Ewa Stenberg: Alla i utanförskapsområden görs till problem

förbi admin
0 kommentar

Tidigare, när danska regeringar gång på gång skärpte sin flykting- och integrationspolitik, svarade sju av de nuvarande svenska riksdagspartierna med stark kritik. De anklagade Danmark bland annat för att stigmatisera människor och för bristande humanism.

Sverigedemokraternas systerparti Danskt Folkeparti hade länge ett starkt inflytande på andra sidan Öresund. Våren 2018 presenterade den dåvarande regeringen till exempel ett paket med rubriken ”Ett Danmark utan parallellsamhällen – inga ghetton 2030”:

Där ingick bland annat att nyinvandrade skulle förbjudas att flytta till danska utanförskapsområden och att alla barn som bor där måste gå i förskola och ska språktestas före skolstart.

Nu inspirerar danska förslag den svenska valrörelsen.

I måndags presenterade Liberalerna ett vallöfte om obligatoriska språktester av tvååringar som inte går i förskola. Om tvååringen talar dålig svenska ska föräldrarna uppmanas att skriva in sitt barn på språkförskolor. Vägrar föräldrarna kan socialtjänsten agera.

L-ledaren Johan Pehrson sade på en pressträff att det yttersta steget om föräldrar vägrar är omhändertagande av barnet.

Det är svårt att tro att något av dessa partier hade lagt fram något av dessa förslag för tio år sedan

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) öppnade i en DN-intervju för ett par veckor sedan för att likt Danmark införa ett kriterium för hur stor andel människor med utländsk bakgrund som bör bo i ett bostadsområde. Inte mer än hälften ska vara födda utanför Norden, anser S-ministern.

På torsdagen föreslog Moderaternas finansregionråd i Stockholm, Irene Svenonius, och partiets rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, adhd-tester av femåringar i utanförskapsområden. Förslaget kopplas bland annat till kriminalpolitiken:

”Det finns ju inte en enda orsak till att en person blir kriminell, men på landets fängelser finns en stor representation av personer med adhd. Vi måste ge oss in i det här fältet om vi menar allvar med att bryta nyrekryteringen i gängen”, säger partiets rättspolitiska talesperson Johan Forsell, till Expressen.”

Det är svårt att tro att något av dessa partier hade lagt fram något av dessa förslag för tio år sedan.

Inte för att adhd-diagnoser eller svenskkunskaper är dåliga, utan för att det finns risker med att göra en hel grupp människor till problem utifrån på var de bor någonstans eller vart deras föräldrar är födda. När samhället inte behandlar sina medborgare lika sänder det signaler till alla de människor – och väljare – som bor i utanförskapsområden utan att vara kriminella om att de är sämre än andra. Det kan lägga hinder i vägen för den integration som alla partier säger sig vilja se. Det var i alla fall vad svenska politiker brukade påpeka förr, när Danmark särbehandlade vissa invandrade.

Men den svenska debatten har svängt. De många skjutningarna får väljarna att efterfråga hårdare tag och mer auktoritära lösningar. Så här fyra veckor före ett val är det frestande att se alla förtjänster med sådana åtgärder, men inga av farorna.

Läs mer:

Ebba Busch (KD) kräver dna-prov vid utlänningskontroller: ”Utnyttjar vår gästfrihet för att begå brott”

Du kanske också gillar