Hem Sverige Ewa Stenberg: En Kristerssonregering skulle pressas ut åt höger

Ewa Stenberg: En Kristerssonregering skulle pressas ut åt höger

förbi admin
0 kommentar

Den politiska debatten går verkligen Ulf Kristerssons väg. Kriminalitet och höga elpriser är exakt vad Moderaterna vill tala om. Trots det har oppositionsledaren allvarliga problem. I nya DN/Ipsos sjunker hans parti som en sten, med tre procentenheter. Han skulle inte få chansen att bilda någon regering med detta resultat. Moderaternas notering ligger nu bara drygt en procentenhet över Bo Lundgrens katastrofval 2002, som ledde till ett partiledarskifte.

Det är inte den enda dåliga nyheten för Ulf Kristersson i DN/Ipsos. Sverigedemokraterna har dessutom växt om hans parti. Samma sak syns i flera andra opinionsmätningar.

Detta ställer Kristerssons regeringsalternativ i ett nytt ljus. För vem har sett ett stödparti som är 20,7 procent stort?

Ulf Kristersson har sagt att han vill hålla Sverigedemokraterna utanför regeringen. Här möts de båda i riksdagen i september 2020.

Foto: Magnus Hallgren

Ulf Kristersson har ju tydligt sagt att han vill hålla Sverigedemokraterna utanför regeringen. Han vill styra tillsammans med Kristdemokraterna. Men hans konstellation skulle inte likna regeringen Löfvens när Centern och Liberalerna var stödpartier. Eller när Vänstern var det.

Moderaterna och Kristdemokraterna får bara 22,1 procent tillsammans i DN/Ipsos. Även om Liberalerna tas med blir det en svagare regering än den Magdalena Andersson nu leder. Betydligt mindre än Socialdemokraterna ensamt. Kristerssonregeringen skulle alltså bli helt beroende av Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

Blir SD större än M kan det låta rimligt att Jimmie Åkesson får statsministerposten. Men så kommer det inte att bli. KD och L kommer garanterat att stödja Kristersson framför SD-ledaren. Men de nya styrkeförhållandena gör att SD kan kräva dramatiskt mycket större inflytande för sin politik.

Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s partiledardebatt i maj i år.

Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) i SVT:s partiledardebatt i maj i år.

Foto: Lisa Mattisson

I frågor om migration, brott och straff, kultur och internationellt samarbete kan det driva regeringen Kristersson längre ut på högerkanten. När det gäller a-kassa och sjukförsäkring kan SD bromsa den borgerliga arbetslinjen.

När Jimmie Åkesson frågades ut i SVT sade han att hans första besked till Kristersson och KD:s Ebba Busch efter valet kommer att bli att han vill sitta i regeringen.

Kristersson kan förstås fortsätta att säga nej, men ju större SD är desto mer stiger det politiska priset.

Det betyder att Sverigedemokraternas politiska genombrott kan bli monumentalt, från utfrusna högerextremister till ett parti som definierar landets politik.

SD kan gå från att anses vara utfrusna högerextremister till ett parti som definierar landets politik.

SD kan gå från att anses vara utfrusna högerextremister till ett parti som definierar landets politik.

Foto: Alexander Mahmoud

Ulf Kristersson har underlättat SD:s tillväxt, även om det inte varit hans avsikt. Moderaterna har anpassat sin retorik och tagit in SD i sitt lag. Det har gett en allt svartare bild av läget i Sverige. Den får väljarna att fråga sig om den gamla Alliansen verkligen är tillräckligt radikal för att röja upp det moras som beskrivs.

Det är inte moderatledarens enda huvudvärk. När M är så mycket mindre än SD finns det risk att de moderater som planerat att stödrösta på Liberalerna får kalla fötter och prioriterar om. Det kan få Moderaterna att växa, men utan L över riksdagsspärren har Kristerssons lag mycket små chanser att vinna.

Moderaterna är hjälplösa utan Sverigedemokraterna i laget, samtidigt som Åkessons parti kan skrämma bort liberala väljare.

Det är en rävsax han sitter i.

Läs mer:

DN/Ipsos: Moderaterna tappar stort – SD näst störst

Sena partibytare kan avgöra valet

Du kanske också gillar