Hem Sverige Ex-ministrarnas råd till Löfven: ”Skaffa ett nytt jobb”

Ex-ministrarnas råd till Löfven: ”Skaffa ett nytt jobb”

förbi admin
0 kommentar

– Återfödas är kanske inte rätt ord i sammanhanget, men ta gott om tid på dig att åter bli den du är, råder förre kd-ledaren Göran Hägglund.

– Du kommer att vara mycket efterfrågad, så var noggrann i urvalet, ta på dig lagom mycket och bara sådant som är riktigt utvecklande, fortsätter han.

Förra moderatledaren Anna Kinberg Batra är inne på samma spår:

– Njut av att ha mer tid med familj och vänner. Tillämpa därefter arbetslinjen. Välj utifrån vad du tycker är roligt, säger hon.

Stefan Löfven fyller 65 år om ett halvår, men partikamraten och tidigare näringsministern Björn Rosengren (S) ser inte ålder som ett skäl att lägga av.

– Sluta inte jobba! Varför skulle du göra det förresten? USA:s president är 15 år äldre än du, påpekar han.

– Vila upp dig lite. Sedan vore du utomordentlig för internationella uppdrag och leda någon delegation.

Flera partiledare har gett ut sina memoarer efter avslutat värv. Bra, menar statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola.

– Vill du inte skriva själv, så leta spökskrivare. Men avstå minst fem år till att publicera ”råd” till efterträdaren. Och skaffa ett nytt jobb. Pensionsåldern har höjts.

”Att alltid befinna sig mitt i hetluften, alltid vara efterfrågad och alltid behöva fatta beslut skapar också ett beroende.”

Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör tillsammans med Gustav Fridolin 2011-2016 och vice statsminister 2014-2016, avgick 2016 och fortsatte som riksdagsledamot och EU-nämndens ordförande fram till 2018 då hon gick tillbaka till forskningen och blev projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet:

– Stefan Löfven kommer att ha gott om möjligheter att fortsätta bidra till samhället, men en bra början kan vara att betala tillbaka lite till privatlivet, som fått stå tillbaka, säger hon.

Den forna toppolitikern tar även upp vikten av omställningstid:

– Att alltid befinna sig mitt i hetluften, alltid vara efterfrågad och alltid behöva fatta beslut skapar också ett beroende. Det kan ta lite tid att vänja sig av vid att telefonen inte ringer, men den processen är jag övertygad om att hans fru Ulla och goda vänner kan hjälpa till med.

Du kanske också gillar