Hem Sverige Experten: Kan vänta oss fler högerextrema terrordåd

Experten: Kan vänta oss fler högerextrema terrordåd

förbi admin
0 kommentar

Under onsdagsmorgonen genomförde tysk polis en storskalig och rikstäckande razzia mot ett antal lokaler, tillhörande misstänkta högerextrema terrorbrottslingar. Efter räden kunde 25 personer gripas, och enligt åklagaren misstänks 22 av dem vara medlemmar i en nationell terrororganisation. Organisationen startades förra året, med syfte att med våld störta den tyska staten.

Men detta är inte en isolerad händelse, menar Christer Mattson docent vid Göteborgs universitet och föreståndare för Segerstedtinstitutet. Han drar paralleller till stormningen av USA:s kongressbyggnad Kapitolium den 6 januari 2021.

– Det är mindre än två år sedan vi hade en potentiell statskupp i USA. Det var inte alls samma tillvägagångssätt, men samma idéer som låg bakom.

Bild 1 av 2

Foto: Bodo Schackow/TT


Att vi nu ser allt fler högerextrema terrordåd är ingen slump. Dessa typer av grupper och individer inspireras och motiveras av varandra, menar Christer Mattson. När de ser sådana här händelser äga rum känner de sig bekräftade och stärkta.

– Det förmedlar känslan av att någonting stort är på väg att hända. Den kortsiktiga effekten av detta är att det skapar en känsla av uppmuntrande. Den långsiktiga är att man ser sådant här som en faktisk möjlighet, säger han.

– Det här är inte bara ett tyskt problem, utan det är ett fenomen som finns i hela västvärlden och som flyter mellan olika subkulturer och plattformar, säger han.

Christer Mattsson menar att det är framför allt tre idéer som alltid återkommer inom dessa sorters högerextrema grupperingar.

1. Föreställningen om att det pågår ett folkutbyte av vita människor, med avsikten att utplåna dem. Hotet om detta upplevs som verkligt, och som någonting man måste försvara sig emot för att överleva. De ser sig som försvarare, inte angripare.

2. ”Den djupa staten”. Tanken om att regeringen inte är den verkliga makthavaren, utan bara en fasad bakom vilken en annan dold kraft bestämmer och drar i trådarna. Därför är den legitim att angripa.

3. Den radikala antifeminismen, som bygger på att vita män har blivit feminiserade och därför inte kan försvara sig mot andra icke-vita grupper. Feminismen och det mångkulturella samhället är att skylla för detta.

Christer Mattson forskar bland annat om radikalisering, högerextremism och antisemitism.Foto: Johan Wingborg

Enligt Christer Mattson återkommer dessa idéer oavsett om det gäller svenska eller tyska nynazister, eller grupper som Proud Boys i USA. Den gemensamma nämnaren är antisemitism.

– Dessa idéer är grunden i antisemitiska teorier. Man behöver bara skrapa lite på ytan för att förstå att det handlar om antisemitiska fantasier om judar, säger han.

Det som däremot är speciellt med händelsen i Tyskland är att man agerat i grupp.

– Högerextrema terrordåd är mer förväntade från ensamagerande personer, som typ Theodor Engström. Detta är uppenbarligen en planerad statskupp i Tyskland, och det är anmärkningsvärt att så pass många har gått samman och konspirerat, och lyckats hålla detta under radarn.

Christer Mattsson tycker att denna utveckling är någonting som samhället måste ta på mycket stort allvar. Han menar att man få bättre kontroll över de högerextrema miljöerna.

– Vi behöver förebygga radikalisering, och bygga upp ett långsiktigt förebyggande arbete – framför allt vad gäller antisemitism, för den är genomgående i all typ av extremism.

Läs mer: Tyska högerextremister misstänks ha planerat statskupp – 25 gripna efter razzia

Du kanske också gillar