Hem Sverige Experten: Värmetopparna ökar för varje år

Experten: Värmetopparna ökar för varje år

förbi admin
0 kommentar

För första gången någonsin har den brittiska väderlekstjänsten Met Office utfärdat sin skarpaste vädervarning i stora delar av Storbritannien. På framför allt måndagen och tisdagen förväntas temperaturerna bli höga och som varmast kan det bli över 40 grader varmt.

I Portugal bekämpar tusentals brandmän flera bränder och i Spanien, där temperaturen har mätt över 45 grader i veckan, har tusentals personer behövt evakueras från sina hem på grund av skogsbränder.

Att årets europeiska värmebölja inträffar ungefär en månad tidigare jämfört med fjolårets, då skogsbränder härjade i flera europeiska länder, är ingenting konstigt. Det berättar Michael Tjernström på meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

– Att det blir varmare och varmare för varje år har definitivt med klimatet att göra. Sedan om de högsta topparna kommer i Spanien eller Italien och om de inträffar första veckan efter midsommar eller sista veckan i augusti, det varierar, säger han till DN.

Michael Tjernström arbetar på Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Foto: Karin Törnblom/TT

Han lyfter fram den senaste tidens svala väder i Sverige, där temperaturerna har legat runt 15 grader, men i nästa vecka kan de stiga ända upp mot 30 grader.

– Det kan fortfarande bli en kall och obehaglig sommar, men de allra varmaste temperaturerna blir högre och mer långvariga, säger Michael Tjernström.

Ett problem med värmeböljorna är att det är svårt att långt i förväg förutse när och var de kommer att inträffa.

– Man kan aldrig förutspå vädret mer än ett par veckor fram i tiden. Däremot kan man säga att det förmodligen kommer att bli värmeböljor under sommaren och att de förmodligen kommer att vara varmare än vad man varit med om tidigare, just eftersom att topparna blir varmare.

Även Frankrike har drabbats av extremvärmen. I de sydvästra delarna av landet bröt skogsbränder ut i veckan. Samtidigt förbereder sig huvudstaden Paris på att kunna hantera temperaturer på upp emot 50 grader. Det rapporterar franska Le Monde. Ett steg i satsningen är att plantera nya träd i stadskärnan.

– Det man är ute efter är att öka avdunstningen av vatten. Avdunstningen tar energi från luften och då sänks temperaturen. Utöver det får man också en effekt av att det blir skugga på fler platser, säger Michael Tjernström och fortsätter:

– Lummiga, grönskande trädungar är jättebra ställen att vara på när det är så här varmt. Det är jättebra att fransmännen har lärt sig av tidigare värmeböljor och anlägger såna här platser som man kan vara på när det blir extrema temperaturer.

Temperaturer upp mot 40 eller 50 grader kan även komma att bli verklighet i Sverige, men då först om ett par decennier, tror Michael Tjernström.

– När man talar om extrem värme jämför man med det som är normalt på respektive plats. Det finns ju platser där det är runt 40 grader nästan jämt och där är 50 grader extremt. Om det blir 40 grader i Sverige är det väldigt extremt, så det tror jag inte vi kommer se speciellt ofta förrän om 10-20 år. Men den här värmen kommer hit så småningom, om vi inte får bukt med klimatförändringarna, säger han.

Läs mer:

Värsta torkan på över 1 000 år – drabbar vattenreservoarerna i sydvästra USA

Jannike Kihlberg: Klimatkrisen är ett hot mot liv

Du kanske också gillar