Smittspridningen av coronaviruset i Kina ökar efter att jättelandet övergett noll covid-politiken och lättat på restriktionerna. Det här har fått en rad länder, bland annat USA, Storbritannien och Japan, att införa inreserestriktioner för resenärer från Kina.
Den svenska regeringen meddelade på måndagen att Sverige förbereder för att kunna införa inreserestriktioner för resenärer från Kina, med krav på negativt covidtest.
Professor Magnus Gisslén vid Sahlgrenska akademin tycker att det för Kinas skull finns anledning att oroa sig för en explosionsartad smittspridning i landet, eftersom så pass få har ett fullgott vaccinskydd.
– Däremot bedömer jag riskerna för oss här som väldigt låga. Det är viktigt att ha ett öga på det och se vad som händer. Det man är orolig för är risken för att en ny variant ska utvecklas och sprida sig, men risken för att det goda skydd vaccinerna ger mot allvarlig sjukdom inte skulle gälla en eventuellt ny variant bedömer jag som väldigt låg, säger han.
Foto: Göteborgs universitet
Precis som i Sverige verkar det vara undergrupper av omikronvarianten som sprids i Kina, av de uppgifter som kommer därifrån att döma. Att införa krav på negativa tester är onödigt eftersom vi redan har en så stor smittspridning, bedömer Gisslén.
– Ur ett smittskyddsperspektiv ja, men att många länder inför detta kan kanske handla om att man vill sätta politisk press på Kina för att få dem att samarbeta och vara transparenta. Det kan finnas andra skäl, men ur ett epidemiologiskt perspektiv skulle det ha tveksam effekt.
Men om det uppstår en ny variant – kan den inte stoppas med negativa test?
– Visst, man kan kanske bromsa den något. Men PCR-testet ger endast en ögonblicksbild. Är du nysmittad är pcr-testet negativt och två dagar senare kan det sedan vara positivt. Åtgärden stoppar absolut inte smittan, den typen av restriktioner är ganska ineffektiva för att stoppa smittspridning mellan länder.
Magnus Gisslén får medhåll av Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet:
– Jag tror att det skulle ha väldigt liten betydelse, eller ingen nytta alls. Skulle det uppstå nya varianter i Kina som är mycket mer smittsamma eller allvarliga så tar de sig runt i världen om de har en spridningsfördel. Det går inte att stoppa genom det lilla resandet vi har från Kina till Sverige, säger han.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Det kommer att komma nya varianter efter de som florerar nu, precis som med influensa, påpekar Jan Albert. Han bedömer däremot risken för att det uppstår en farligare variant som låg.
– Det är värt att hålla ögonen på det och vi behöver hålla koll på vilka varianter som är i omlopp. Var och när nya varianter uppstår, det vet vi inte, det kan vara i Kina. Men vi behöver inte oroa oss väldigt mycket över det. Varianter ersätter varandra och då behöver till exempel vaccinen uppdateras, säger han.
Ett beslut om inreserestriktioner kan fattas med kort varsel, enligt den svenska regeringen. På onsdagen har Sverige, i egenskap av EU-ordförande, kallat till möte med rådets krishanteringsmekanism IPCR. Sverige vill se en gemensam linje kring inreserestriktioner till EU, enligt socialminister Jakob Forssmed (KD).
Läs mer:
Efter u-svängen – nu sprider sig covid som en löpeld i Kina