Hem Sverige Expressen klandras för kritiserad ”Knarkfabriks”-publicering

Expressen klandras för kritiserad ”Knarkfabriks”-publicering

förbi admin
0 kommentar

Det var i maj förra året som Expressen rapporterat att Jospehine Freje hade en ”knarkfabrik” hemma. Frilansjournalistens make stod då åtalad för narkotikabrott efter att ha odlat ett fåtal cannabisplantor i parets hus, något han erkänt i polisförhör. Drogerna ska enligt paret ha varit ett sätt för honom att lindra en svår och kronisk huvudvärk.

Journalisten, som egentligen arbetade som frilans, vände sig mot att Expressen publicerade namn och bild på henne, trots att hon själv inte stod åtalad för brott. Hon menade också att hon frilansat mer för Expressen än för Sveriges Radio.

Bröt mot publicistisk sed 

Såväl frilansjournalisten som hennes make anmälde därefter tidningen till medieombudsmannen som hänsköt ärendet till Mediernas Etiknämnd.  

I ett beslut från Mediernas Etiknämnd konstaterar man att tidningen har orsakat båda personerna en ”oförsvarlig publicitetsskada”, genom utpekade uppgifter och långtgående begrepp som att paret bedrev en ”knarkfabrik”.

– De här anklagelserna gick ut till en väldigt stor krets. Våra grannar, våra kollegor, alla förstod direkt vem det var. Det har varit ett helvete, säger Freje.

Respekterar nämndens beslut

Expressens chefredaktör och ansvarig utgivare, Klas Granström, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att han konstaterar att man har gjort andra bedömningar än Expressen och att han förstås respekterar nämndens beslut:

”Vi försöker kontinuerligt utveckla våra processer. Publiceringar som fälls av Mediernas Etiknämnd är en del av det arbetet.”

Du kanske också gillar