Hem Sverige Felaktiga utbetalningar: 20 procent orsakas av handläggarna – Nyheter (Ekot)

Felaktiga utbetalningar: 20 procent orsakas av handläggarna – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

Förra året genomförde Försäkringskassan över 64 miljoner utbetalningar. Av dem var ungefär 130 000 felaktiga och myndigheten betalade ut 1,6 miljarder kronor för mycket. Drygt 20 procent av de här felaktiga utbetalningarna berodde på att Försäkringskassan själv gjort fel. Och det är pengar som människor också behöver betala tillbaka.

Vanligast är att handläggaren missat tillgänglig information som påverkat rätten till ersättning, till exempel att en person flyttat eller ändrat inkomst. Försäkringskassans Fredrik Falk anser att myndighetens IT-system kan vara en av orsakerna.

– Det kan bero på hur systemen är utvecklade eller byggda. Och det kan också bero på en miss i handhavandet helt enkelt.

Andra orsaker är att handläggaren räknat fel eller att Försäkringskassan haft bristande samordning av olika ersättningar. Exempelvis att en person fått både sjukpenning- och föräldrapenning för samma tidsperiod. Det är handläggarna själva som rapporterar felen, men Fredrik Falk tror inte att det leder till en underrapportering. 

– Jag ser inte det som en stor risk att att det är på det sättet. För våra handläggare är väldigt professionella och liksom drillade i vad det är för statistik som ska redovisas.

De senaste åren har Försäkringskassan jobbat för att minska de felaktiga utbetalningarna. Bland annat genom att förbättra IT-systemen som handläggarna jobbar i. Sedan 2019 har de egna misstagen har minskat från 26 procent till nuvarande dryga 20 procent.

– Det är ju bra att vi har en stabil minskning av de felaktiga utbetalningar som myndigheten orsakar.

Du kanske också gillar