Hem Sverige Flera gripna misstänkta för att ha placerat sprängladdning i Kungsträdgården

Flera gripna misstänkta för att ha placerat sprängladdning i Kungsträdgården

förbi admin
0 kommentar

Männen greps på fredagseftermiddag efter att polisen under hela veckan bedrivit ett intensivt utredningsarbete. De misstänks nu för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt Erik Åkerlund har såväl vittnesförhör, analyser av bilder från övervakningskameror och de tekniska undersökningarna av resterna av sprängladdningen och väskan den förvarades i lett till att man kunnat säkra bevisning som leder mot de nu misstänkta.

Den då övergivna väskan med spängladdningen hittades strax före 22 på söndagskvällen av en polisman i tjänst. Polisen gick till en början ut med att den hittades i Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Fyndet gjordes i närheten av den då pågående Kulturfestivalen, tusentals besökare befann sig i området. Stora områden spärrades av och en konsert fick avbrytas.

Det nationella bombskyddet kallades till platsen och oskadliggjorde väskan genom att sent på natten skjuta sönder den. Dagen efter kunde polisen konstatera att väskan bedömdes innehålla en explosiv laddning.

Enligt DN:s källor hittades väskan precis utanför entrén till Operakällaren. Krogen, en av Stockholms mest kända lyxrestauranger, var vid tillfället stängd. Aftonbladet har publicerat en bild på väskan. På bilden ser man restaurangens fasad och att väskan var öppen då bilden togs.

Resterna har under veckan fortsatt undersökas vid NFC, Nationellt forensiskt center. Dels för att försöka slå fast att laddningen var funktionsduglig, dels för att säkra eventuella bevis som kan kopplas till en gärningsman, så som till exempel dna.

Erik Åkerlund, lokalpolisområdeschef på Norrmalmspolisen, gick tidigt ut och påtalade att man inte misstänkte något terrorbrott. Han ville varken då eller nu gå in närmare på varför man uteslutit detta.

Finns det någon koppling till Operakällaren?

– Vi kan inte dra några sådana slutsatser i nuläget. Vi har en hypotes som vi bedömer som den mest troliga, men vi arbetar fortfarande brett, svarar Erik Åkerlund och understryker att utredningen är inne i ett känsligt läge.

Enligt Abbe Ibrahim, vd på Operakällaren, finns det ingen känd hotbild mot krogen.

– Vi har inte uppfattat att det finns något hot mot oss, vi har haft öppet som vanligt, säger han.

Enligt polisen fortsätter utredningen med full styrka. Man vill gå vidare för att se om det finns fler personer som kan kopplas till händelsen.

Du kanske också gillar