Hem Sverige Flicka åtalas för mord på sin lillebror

Flicka åtalas för mord på sin lillebror

förbi admin
0 kommentar

Både polis och socialtjänst har anmält sig själva efter att den 10-åriga pojken hittades död i sitt hem den 16 juli. Pojkens 15-åriga syster greps på platsen och häktades några dagar senare, på sannolika skäl misstänkt för mord.

På fredagen åtalades den 15-åriga flickan för mord. Enligt åtalet hon ströp hon sin lillebror till döds och hon gjorde det med uppsåt.

Flickan förnekar brott. Det är ännu inte känt vad hon sagt i förhör, men enligt hennes advokat Robin Söder har hon lämnat en berättelse och en förklaring till det som skedde. I andra hand yrkar åklagaren Josefina Yalo på att flickan ska dömas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död då hon av oaktsamhet orsakat lillebroderns död genom att ta stryptag på honom.

– Det är exceptionellt ovanligt att en sådan ung flicka åtalas för mord. Då det handlar om en så ung person är det väldigt känsligt och jag vill vara försiktig med kommentarer, säger Robin Söder.

Det var långt ifrån första gången som polisen larmades till flickans hem när de kom dit den 16 juli. Familjen hade också varit aktuell hos socialtjänsten under en längre tid. Oron kring flickan handlade om hennes utåtagerande, aggressiva beteende, vilket framgår av de beslut som fattats när flickan omhändertogs enligt lvu, lagen om vård av unga, efter att lillebrodern hittats död.

I förundersökningen som inleddes när polisen anmälde sig själv för tjänstefel återfinns flera av de larmsamtal och den dokumentation som polisen gjorde vid de tillfällen de tidigare larmats till platsen. Flickan misshandlade vid upprepade tillfällen både sin lillebror och sin mamma, hon slog sönder möbler och inredning i lägenheten och hon hon var ofta mycket hotfull.

Men polisen lade ner förundersökningarna och man hörde heller aldrig den 10-åriga brodern, trots att han både utsattes för misshandel och tvingades bevittna misshandeln av mamman, något som skulle kunna vara ett barnfridsbrott. Det var också orsaken till att polisen anmälde sig själv för tjänstefel efter att lillebrodern hittats död.

Anmälan om misstänkt tjänstefel har dock lagts ner, då det inte gick att bevisa uppsåt eller oaktsamhet, något som krävs för att fälla någon till ansvar för tjänstefel. Mamman ville heller aldrig fullfölja sina anmälningar, vilket kan ha påverkat polisernas agerande.

Även socialtjänsten, hos vilken familjen varit aktuell en längre tid, har anmält sig självt genom att göra två Lex Sarah-anmälningar; en avseende den 15-åriga flickan och en avseende den 10-åriga lillebrodern. Båda hade enskilda, pågående ärenden hos socialtjänsten när händelsen inträffade.

Polisen fick larm från lägenheten första gången i juli 2021. Då larmade mamman om att hon misshandlades av dottern. I december 2021 hände samma sak igen. Båda gångerna ryckte polisen ut för att lugna ner situationerna.

I februari larmades polis till adressen vid två tillfällen. Vid ett av dem skjutsade man flickan till socialjouren för att hon skulle komma bort från familjen. I ett PM från det tillfället skriver polisen att ”flickan ger uttryck för ett starkt hat mot sin lillebror, att hon önskar att mamma och lillebror inte fanns.”

Redan dagen efter att flickans körts till socialjouren var hon tillbaka hemma och sedan dröjde det bara fyra dagar innan mamman återigen ringde polisen:

– Snälla kom, min dotter kraschar hela lägenheten. Jag har ringt socialjouren, igår, i morse, i dag. Jag får ingen hjälp, jag blev trött, grät hon i telefonen.

I april rycker polisen ut igen. Då är det lillebrodern som larmar om att hans syster misshandlar mamman. Då kör polisen mamman och dottern till en barnpsykiatrisk akutmottagning.

Socialtjänstens lex Sarah-anmälningar utreds fortfarande av Ivo. Även socialtjänsten hade upprepade kontakter med familjen. I januari träffade de en familjebehandlare vid två tillfällen och under våren bodde flickan i olika omgångar i ett familjehemhem.

Efter mordet den 16 juli placerades flickan på ett låst ungdomshem, något som hennes mamma motsatt sig.

– Jag älskar min dotter, hon behöver vård. Ett låst ungdomshem är inte rätt plats för henne. Jag vill vara nära henne, stötta henne och skapa trygghet för henne, sa hon när förvaltningsrätten fattade beslut om placeringen.

Flickan har genomgått en paragraf 7-undersökning som visade att hon kan ha lidit av en allvarligt psykisk störning. Någon utvidgad rättspsykiatrisk undersökning har inte gjorts.

Det är ännu oklart vilket straff åklagaren kommer att yrka på. Generellt sett utdöms fyra års slutenungdomsvård när 15-åringar döms för mord.

DN söker åklagaren.

Du kanske också gillar