Hem Sverige Flicka försvunnen i Göteborg – man misstänkt för groomning

Flicka försvunnen i Göteborg – man misstänkt för groomning

förbi admin
0 kommentar

Tonårsflickan försvann från sin skola i Värmland i torsdags och enligt vad polisen har uppgett tidigare tros hon ha tagit tåget till Göteborg för att träffa en man i 20-årsåldern. Vittnen ska ha sett henne tillsammans med mannen utanför dennes bostad på Hisingen.

Mannen, som flickan sågs med, häktades på tisdagen på sannolika skäl misstänkt för att träffa ett barn i sexuellt syfte, så kallad groomning. Enligt häktningsframställan skedde brottet mellan torsdag och lördag i förra veckan och på en adress på Hisingen. Han är däremot inte misstänkt för att ha med flickans försvinnande att göra.

När häktningsbeslutet lästes upp grät han intensivt och utbrast: ”Jag kommer att ta självmord”.

– Han mår dåligt. Han är förtvivlad över att han är frihetsberövad, förklarade mannens advokat Jan-Otto Meijer efter förhandlingen.

Enligt advokaten förnekar hans klient brott.

– Han har inte träffat eller haft kontakt med den här tjejen.

Det här är inte första gången som mannen misstänks för att ha groomat tjejer. För två år sedan dömdes han för tre fall av våldtäkt mot barn. Enligt domen hade mannen vid ett av tillfällena lockat en minderårig flicka från det behandlingshem där hon bodde, med löfte om att hon och hennes vän skulle få övernatta i hans bostad. Under kvällen förmådde han flickan att röka hasch och när de lagt sig för att sova våldtog han henne.

Året därpå hade han på nytt groomat en flicka i yngre tonåren från ett jourhem på en annan ort än Göteborg. Flickan sov över i mannens lägenhet två gånger och vid båda tillfällena våldtog han henne.

Förundersökningsledare i det senaste fallet som gäller Värmlandstjejen är kammaråklagare Joanna Larsen och hon säger att utredningen nu går vidare med förhör.

– Man har också tagit beslag som man ska göra tekniska undersökningar av, men det är inte beslag i form av spår eller så.

Viktigast av allt blir dock, enligt åklagaren, att förhöra flickan som fortfarande är försvunnen.

– Givetvis är jag jätteintresserad av att komma i kontakt med henne. Den kanske allra viktigaste utredningsåtgärden är att prata och hålla förhör med henne. Det är det som kommer att avgöra om brottsmisstanken utvecklas till något annat eller läggs ner, säger Joanna Larsen.

Det är polisen som håller i delen som rör flickans försvinnande och man har tidigare uppgett för DN att flickan håller sig borta frivilligt. På en fråga om det verkligen går att veta säkert att det förhåller sig så, säger åklagaren:

– Det kan vi inte vara säkra på, men vi har inte sådana uppgifter som gör att vi har en brottsmisstanke i försvinnandedelen.

Under måndagskvällen genomförde frivilligorganisationen Missing People en sökinsats i stadsdelen Biskopsgården och i delar av friluftsområdet Svarte mosse på Hisingen i Göteborg. Runt 150 frivilliga deltog. Enligt Christer Nordqvist, insatsledare på Missing People, framkom ingenting under söket.

Organisationen är även ute och letar i Göteborg under tisdagen, men i mindre skala.

– Vi kommer inte att ha något allmänsök, utan vi kommer att arbeta med våra professionella volontärer. Det är alltså insatsledare och patrulledare som har fått utbildning. Vi kommer att söka av några ”hot spots” som vi har fått av polisen eller via andra tips, säger Christer Nordqvist.

Läs DN:s nyheter från Göteborg.

Du kanske också gillar