Hem Sverige Föräldrar i Eslövs kommun åtalas för att ha förgiftat flicka med ättika

Föräldrar i Eslövs kommun åtalas för att ha förgiftat flicka med ättika

förbi admin
0 kommentar

Flickan, som nu är sju år, kom till sjukhuset i Lund natten till julafton 2022 med frätskador på matstrupe och magsäck.

Åklagaren menar att föräldrarna utsatt henne för livsfara genom att se till att hon fick i sig ättika oralt . Läkarna blev tvungna att operera bort hennes magsäck.

Flickan var också kraftigt nedkyld när hon kom in till sjukhuset. Några dagar före julafton ska föräldrarna ha stängt in flickan i tvättstugan, tagit bort dörrhandtaget och bundit fast henne, enligt åtalet.

Åtalas på sju punkter

Föräldrarna häktades i februari misstänkta och har varit frihetsberövade sedan dess.

Nu åtalas den 42-årige mannen och den 34-åriga kvinnan för synnerligen grov misshandel, tre fall av grov misshandel, två fall av olaga frihetsberövande och grov fridskränkning.

– Flickan har utsatts för allvarliga brott. Utifrån vad som framkommit av bland annat tekniska och medicinska undersökningar och av vad flickan själv har kunnat berätta anser jag att förundersökningen visar att det är de åtalade som har utsatt flickan för de här gärningarna, säger Ingegerd Jigin, senior åklagare, i ett pressmeddelande.

Omfattande utredning

Paret nekar till brott. Utredningen har varit omfattande. Under alla åtalspunkterna finns yrkanden om så kallat garantansvar.

Det innebär att föräldrarna låtit bli att ingripa för att skydda flickan eller se till att hon fick vård direkt för sina skador, enligt åklagaren.

– Flickan mår under omständigheterna väl och går nu i skolan, säger Ingegerd Jigin.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne i våras om fallet:

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Orosanmälningar gjordes flera månader innan flickan skadades av ättika. Jörgen Larsson, chef för barn och utbildningsförvaltningen i Eslöv, menade att kommunen behövde se över sin handläggning för att se om man agerat rätt. Foto: Carolina Svalbacke/Bernard Mikulic/SVT

Du kanske också gillar