Hem Sverige Företagare varnar för konkurser – ”Folk kommer stänga sina verksamheter”

Företagare varnar för konkurser – ”Folk kommer stänga sina verksamheter”

förbi admin
0 kommentar

– Jag skulle vilja säga att det är väldigt akut, säger Hans Holmstedt, vd på stärkelseföretaget Lyckeby.

Flera representanter var på plats på presskonferensen i Malmö för att varna för hög arbetslöshet i Skåne om företag slår igen eller måste flytta.

– Med de prisökningar man kan misstänka när det blir kallt så pratar vi månader tills folk kommer stänga sina verksamheter, säger Eric White, vd för etikettbolaget Air labels.

Eric White berättar att vissa i förpackningsbranschen redan pratar om att flytta sin verksamhet.

Vill ha ett elprisområde

Ett förslag från presskonferensen var att staten slopar systemet med fyra elprisområden i Sverige, att alla i Sverige har samma pris.

Exempelvis Tyskland har ett elprisområde för hela landet, men de svenska prisområdena infördes 2011 efter krav från EU-kommissionen. Nyligen har Sverige fått klartecken från EU:s elmyndighet Acer att göra en översyn av systemet, men ett nytt förslag väntas först nästa sommar.

Representanterna på presskonferensen påpekade att problemet inte bara är skånskt. Enligt Region Skåne står Skåne för hälften av Sveriges livsmedelsproduktion. Det kan påverka hela landets livsmedelsförsörjning, hävdar företrädare för organisationen.

60 miljarder i stöd

– Jag förstår deras oro, därför har regeringen gett Svenska kraftnät i uppdrag att återinvestera 60 miljarder kronor, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Pengarna tas från de 65 miljarder kronor som myndigheten Svenska kraftnät fått i så kallade flaskhalsintäkterna.

Du kanske också gillar