Hem Sverige Forskarkommentar: ”Världen får svårt att lyckas om alla länder resonerar som SD”

Forskarkommentar: ”Världen får svårt att lyckas om alla länder resonerar som SD”

förbi admin
0 kommentar

Parisavtalet bygger på att varje land gör sitt bästa för att minska utsläppen av växthusgaser enligt rättviseprinciper och kapacitet. Det betyder att det är viktigt att rika länder som hittills släppt ut mest växthusgaser minskar sina utsläpp snabbt, säger Naghmeh Nasiritousi, som kommenterar alla delar av DN:s artikelserie Klimatledarna.

– Utan det förtroendet blockeras de känsliga internationella klimatförhandlingarna. Därför är det fel, även om det stämmer rent fysiskt, att det inte spelar någon roll var i världen utsläppen görs, säger hon.

Säg att ett land har klimatsmartare produktion av en vara än Sverige, skulle vi då avveckla vår egen produktion?

– Om man inte levererar som land göder man det här misstroendet som har skadat klimatförhandlingarna ända sedan första början. Världen skulle få svårt att lyckas med sina utsläppsminskningar om alla länder resonerade som Sverigedemokraterna.

Nasiritousi menar också att idén om att ökad svensk export skulle bidra till att minska de globala utsläppen saknar stöd i forskningen.

– Det finns inget empiriskt belägg för att ökad export per automatik tränger undan andra varor. Det kan lika gärna bli så att konsumtionen ökar när utbudet ökar. Säg att ett land har klimatsmartare produktion av en vara än Sverige, skulle vi då avveckla vår egen produktion? Nej, i det korta perspektivet tror jag inte det. Det skulle krävas en del annat.

”Europa är inget bra föredöme i dag, när det är energikris och hög arbetslöshet och stagnerad tillväxt. Det är ingenting som imponerar på kineserna”, säger Martin Kinnunen (SD) i DN:s klimatutfrågning.

Foto: Thomas Karlsson

Naghmeh Nasiritousi känner inte heller igen Martin Kinnunens påstående att EU inte längre skulle vara en – relativt sett – internationell förebild vad gäller klimatpolitik.

– Det stämmer inte med vad jag hör. Och det är ju verkligen inte bara EU som har problem med höga priser nu i världen.

Slutligen påpekar hon att det finns en risk med för ensidigt fokus på forskning och teknisk utveckling.

– Det är naturligtvis mycket viktigt, men man vet samtidigt att ny teknik inte ger en snabb effekt av sig själv. Förnybar energi är till exempel billigare att införa i många länder, men det innebär inte att fossil energi slås ut för det. Det är starka intressen som håller emot, därför krävs det politiska förhandlingar om exempelvis minskade fossila subventioner för att åstadkomma riktig förändring.

Läs mer: Vi är det enda partiet som inte står bakom klimatmålet

Du kanske också gillar