Hem Sverige Försvaret: Autism förklarar skoldådet | GP

Försvaret: Autism förklarar skoldådet | GP

förbi admin
0 kommentar

– Hej jag har mördat två personer. Jag är på Malmö Latinskola, ni får gärna komma så snabbt ni kan. Malmö latinskola, tredje våningen.

När det inspelade larmsamtalet till polisen spelas upp i rättssalen under rättegångsstarten i hovrätten gråter 18-åringen. Han hulkar ljudligt, böjd över bordet framför sig.

– Jag passar inte in i det här samhället, det är svårt att förklara, fortsätter ynglingen säga till larmcentralen.

Han är den första 18-åring i landet som dömts till livstid för mord.

När nu hovrätten prövar fallet hänvisar försvaret till gärningsmannens autism – som en förklaring till varför dådet kunde ske.

Vapen i skolväskan

Gärningsmannen deltar i lektionerna som vanligt den 21 mars tidigare i år. När skoldagen tar slut låser han in sig på skolans toalett med sina två knivar, en yxa och en hammare.

Iklädd halsduk, mask och hörselkåpor ställer han sig sedan utanför en annan toalettdörr. Den kvinnliga lärare som kommer ut därifrån attackeras först. En annan lärare som bevittnar attacken blir jagad genom korridoren innan också hon attackeras.

Båda kvinnorna får så svåra skador att de avlider.

I sin sakframställan i hovrätten berättar åklagaren om de två mördade lärarna, kvinnor i 50-årsåldern med barn och familj – och den attack som 18-åringen redan kvällen innan dåden förbereder.

I skolväskan packas vapen, på datorn görs sökningar på skolskjutningar.

Förberedd attack?

Faktum är att de specifika sökningarna redan pågått en längre tid. Historiken på 18-åringens dator visar tusentals slagningar på ord som attack, skjutning och massaker, samt sökningar på kända massmördare.

– Det är uppenbart att NN sitter och planerar här, säger åklagaren i rättssalen och visar dessutom upp hur han sökt flera gånger på ord som straff – och straffrabatt.

18-åringen har erkänt alla gärningar och förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var han inte påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet och inte heller då han undersöktes. Något tingsrätten också tog fasta på – att 18-åringen vid tiden för brotten förstod vad han gjorde och att dådet föregåtts av noggrann planering.

Att han är så ung eller att han har autism föranledde vid tidpunkten för tingsrättens dom ingen annan bedömning, enligt tingsrätten.

Straffrabatten uteblev.

Vill ha ytterligare utlåtande

I överklagandet till hovrätten har nu 18-åringens advokat ifrågasatt resultatet från den rättspsykiatriska utredningen, och ber hovrätten att ta in ett andra utlåtande från Socialstyrelsens rättsliga råd och deras rättspsykiatriska experter.

Försvarsadvokat Anders Elison uppger för TT att han även kommer att kalla ett nytt expertvittne som är specialist på autism.

– Han var kritisk till ett livstidsstraff, och han har nu träffat min klient och skrivit ett utlåtande – och han kommer att höras och har ju förklaring till varför min klient gjorde som han gjorde, säger Elison och fortsätter:

– Det ligger helt inom en diagnos, att han helt enkelt inte kunde styra sitt handlande.

“Typiskt för autistiker”

18-åringens intresse för just skoldåd ska enligt försvaret ha väckts under skollektionerna i kriminologi. Det idoga sökandet efter skoldåd och attacker på internet hävdar Elison också “är väldigt typiskt för en autistiker”.

– Det här kunde lika gärna ha varit att han blev specialist på fågelskådning eller Malmö FFs samtliga matcher under 25 år tillbaka. Nu slussades han in i de här tankarna genom att han började gå på kriminologilektioner, vilket var fullkomligt ödesdigert enligt den psykiater som jag åberopar som vittne.

Två lagändringar på kort tid gjorde det möjligt för Malmö tingsrätt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhållande till hans ålder.

Efter en lagändring 2020 döms nu allt fler till livstid i Sverige och efter ytterligare en lagändring vid årsskiftet sänktes gränsen för vem som kan dömas till livstid från 21 till 18 år.

Dådet inträffar när skoldagen tar slut den 21 mars 2022.

Två lärare attackeras och får så svåra skador att de avlider.

18-åringen anhålls senare samma natt.

Motiven till morden ska vara att gärningsmannen känt sig missanpassad. De två lärarna valdes ut av en slump.

Tingsrätten dömde 18-åringen – som den första 18-åringen i landet – till livstid efter en lagändring. 18-åringen döms också att betala totalt cirka en miljon kronor i skadestånd till de mördade lärarnas efterlevande.

Domen är överklagad till hovrätten.

Du kanske också gillar