Hem Sverige Förtroendetapp för Johan Pehrson – Annie Lööf ökar

Förtroendetapp för Johan Pehrson – Annie Lööf ökar

förbi admin
0 kommentar

14 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för Pehrson, vilket kan jämföras med 21 procent i augusti.

–  Dessutom är han tillförordnad partiledare, så det kan finnas en osäkerhet om vad Liberalernas nästa partiledare kommer stå för, säger Marja Lemne, doktor i statsvetenskap vid Södertörns Högskola.

Samtidigt ökar den avgående centerledaren Annie Lööfs förtroendesiffror. 29 procent uppger att de har ganska stort eller mycket stort förtroende för henne. I augusti låg den siffran på 22 procent.

– Det kan ses som ett ”tack och farväl” eftersom hon snart avgår – ett tecken på att man uppskattat henne som ledare för Centerpartiet, säger Marja Lemne.

Oförändrat för regeringen

Snart två månader har gått sedan valet och maktskiftet är genomfört. Trots detta syns inga statistiskt säkerställda förändringar för övriga partiledare.

Moderatledaren och statsministern Ulf Kristersson ligger på andra plats på förtroendelistan. 37 procent svarar att de har ganska eller mycket stort förtroende för honom, vilket kan jämföras med 36 procent i den föregående mätningen.

– Man har ju inte sett så mycket av vare sig Kristersson som statsminister eller Andersson som oppositionsledare, säger Marja Lemne och fortsätter:

– Det kan vara intressant att se hur det ser ut (förtroendesiffrorna, reds. anm.) någon vecka efter att budgetpropositionen presenterats.

Andersson toppar listan

Den partiledare som toppar förtroendelistan med 54 procent är Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Hon är även den enda partiledare som har ett positivt balansmått, det vill säga att fler tillfrågade svarar att de har förtroende för henne jämfört med dem som inte har det.

Du kanske också gillar