Hem Sverige Fortsatt ökning av apkoppor | SVT Nyheter

Fortsatt ökning av apkoppor | SVT Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Den 19 maj rapporterade Folkhälsomyndigheten om det första fallet i Sverige och nu är det alltså 43 personer som konstaterats smittade, visar siffror från Folkhälsomyndighetens senaste uppdatering den 7 juli. Ökningen var 15 fall sedan myndighetens uppdatering i slutet av juni.

Samtliga smittade är män mellan 20 och 60 år, med en medelålder på 37 år. Fallen finns över hela landet men de flesta har konstaterats i Region Stockholm. En tredjedel av de som konstaterats vara smittade har smittats i Sverige.

Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, har fram till och med den 5 juli nästan 6 000 fall rapporterats i Europa varav 99 procent är män. Över hälften av de europeiska fallen har rapporterats från Storbritannien, Tyskland och Spanien. Hittills har få personer blivit allvarligt sjuka i apkoppor.

De flesta har rapporterat symtom som hudutslag, feber, trötthet, muskelvärk, kräkningar och frossa. Omkring var tionde smittad har lagts in på sjukhus för vård eller för att isoleras, men inga dödsfall har registrerats.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Smittar apkoppor bara vid sex? Se virusforskaren Ali Mirazimi gå igenom tre vanliga påståenden om viruset. Foto: SVT/AP/CDC

Du kanske också gillar